«Κοινωνικό συμβόλαιο» προτείνει η ΕΣΕΕ

«Oποιοδήποτε μέτρο προωθεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ή δίνει στην προσωρινή απασχόληση πιο συγκεκριμενο χαρακτήρα λειτουργεί καταρχήν υπέρ του εργασιακού περιβάλλοντος και όχι κατά αυτού».

Αυτό αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στις θέσεις της επί των περιορισμών της προσωρινής απασχόλησης στο πλαίσιο εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2008/104 και σε συνέχεια της κοινής συνάντησης, μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, των εργοδοτών και των εργαζομένων. Τονίζει ότι έχει ζητήσει από τους θεσμοθετημένους
κοινωνικούς εταίρους, αυτή τη φορά να είναι προετοιμασμένοι σε πιθανές νέες απαιτήσεις, ώστε να βρεθούν μπροστά από τα γεγονότα με τη συμφωνία και υπογραφή ενός «κοινωνικού συμβολαίου».

    Η ΕΣΕΕ στις θέσεις της, μεταξύ άλλων, προτείνει:

    - Ο περιορισμός να παραμείνει, εάν και εφόσον η απεργία είναι νόμιμη σχετικά με τη ρύθμιση που προβλέπει ότι η απασχόληση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης δεν επιτρέπεται όταν με αυτήν αντικαθίστανται εργαζόμενοι που ασκούν το δικαίωμα της απεργίας.

    - Να μην «αντικατασταθεί» η τακτική απασχόληση με την προσωρινή σε ότι αφορά στη ρύθμιση που αναφέρει ότι η απασχόληση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης δεν επιτρέπεται όταν ο έμμεσος εργοδότης το προηγούμενο εξάμηνο είχε πραγματοποιήσει απολύσεις εργαζομένων της ίδιας ειδικότητας για οικονομοτεχνικούς λόγους ή το προηγούμενο δωδεκάμηνο ομαδικές απολύσεις.

    Θεωρεί ότι ο πρώτος περιορισμός πρέπει να παραμείνει, με τη χρονική ρήτρα του εξαμήνου, ενώ οι ομαδικές απολύσεις πρέπει να αποκτήσουν εξειδικευμένο περιεχόμενο, ώστε να ανταποκρίνονται στην ειδικότητα του ή των εργαζόμενων που έχουν αποχωρήσει και αντικαθίστανται.

    - Το Δημόσιο και οι ΟΤΑ πρέπει να έχουν πρόσβαση στην προσωρινή απασχόληση.

    - Σωστή κρίνεται η ρύθμιση ότι η απασχόληση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης δεν επιτρέπεται όταν η εργασία, λόγω της φύσης της εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Οι εργασίες αυτές καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας κ.λπ.

    Η μόνη τροποποίηση που προτείνεται είναι η προβλεπόμενη Υπουργική Απόφαση να ανανεώνεται σε περιοδική βάση και της έκδοσής της να προηγείται διάλογος του Υπουργείου με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και την ΓΣΕΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα