Κόσοβο: Ευχαριστημένη η Άστον

Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι πέτυχαν πρόοδο κατά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες στο χειρισμό των τηλεπικοινωνιακών και ενεργειακών θεμάτων, τόνισε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον.

Το σχέδιο λύσεων για τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί, δήλωσε η κ. Άστον μετά το 13o γύρο των συνομιλιών Σερβίας - Κοσόβου που διεξήχθη χθες στη βελγική πρωτεύουσα

υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Οι συνομιλίες, σύμφωνα με την κ. Άστον θα συνεχιστούν κατά τη σημερινή επίσκεψή της στο Βελιγράδι και την αυριανή στην Πρίστινα. Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου θα συναντηθούν ξανά στις 24 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε ικανοποίηση για την προσήλωση των δύο πρωθυπουργών στη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο.

"Καθοριστικής σημασίας είναι τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες η συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας, όπως προβλέπεται από το σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας. Είμαι ικανοποιημένη επειδή και οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους σε αυτό το στόχο" δήλωσε η κ. Άστον.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου δήλωσε μετά τις συνομιλίες ότι επιτεύχθηκε ουσιαστική, αλλά όχι πλήρης πρόοδος για το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας και για τις τηλεπικοινωνίες και σημείωσε ότι οι υπόλοιπες λεπτομέρειες θα είναι αντικείμενο των συνομιλιών της κ. Άστον στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα.

Πρόοδο διαπίστωσε και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν και αρκετά σημεία διαφωνίας τα οποία πρέπει να συζητηθούν.

"Συζητήσαμε πολλά ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών, την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο, το νόμο περί αμνηστίας, το δικαστικό δίκτυο, την ηλεκτρική ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και για πολλά άλλα ζητήματα για τα οποία οι εμπειρογνώμονες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε τεχνικό επίπεδο" είπε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ότι "η πλευρά της Πρίστινας επίμονα προσπαθεί μέσω του διαλόγου να επιβάλει λύσεις που να επιβεβαιώνουν το πολιτειακό καθεστώς του Κοσόβου"

Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι οι συνομιλίες είναι πάντα δύσκολες και ότι συχνά γίνεται ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω και πρόσθεσε ότι ο ρυθμός του διαλόγου πρέπει να συνεχιστεί.

"Το καλοκαίρι δεν θα ξεκουραστούμε, θα συνεχίσουμε το δύσκολο έργο" είπε ο πρωθυπουργός της Σερβίας και ανήγγειλε ότι ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε θα επισκεφθεί το Βελιγράδι στις 17 Ιουλίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι στη συνάντηση στις Βρυξέλλες συζητήθηκε και το πρόσφατο επεισόδιο κοντά στην Κουρσούμλιγια, όταν κοντά στα διοικητικά σύνορα Σερβίας - Κοσόβου υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομικών και λαθροϋλοτόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι Αλβανών του Κοσόβου.

"Μικρά επεισόδια μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες" προειδοποίησε ο κ. Ντάτσιτς σημειώνοντας ότι η πλευρά της Πρίστινας δεν ενδιαφέρθηκε να εμβαθύνει τη συζήτηση για το περιστατικό αυτό.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναμένεται σήμερα στο Βελιγράδι όπου θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της Σερβίας για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών και την πρόοδο της Σερβίας στην πορεία προς την ΕΕ.

Αύριο η κ. Άστον θα μεταβεί στην Πρίστινα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα