Κόσοβο: νέος κύκλος συνομιλιών

Ο όγδοος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεντρικό θέμα την αυτονομία των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις των πρωθυπουργών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι θεωρούνται αποφασιστικής σημασίας, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου πρέπει να παρουσιάσει έκθεση για την πρόοδο της Σερβίας στη διαδικασία προσέγγισης της ΕΕ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πρόοδος στην εξομάλυνση

των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Η σερβική ηγεσία, χθες, ενόψει του όγδοου γύρου του διαλόγου καθόρισε ποια είναι τα ελάχιστα σερβικά αιτήματα και ποια θα είναι η σύνθεση της αντιπροσωπείας, στην οποία αυτή τη φορά θα συμμετέχουν οι αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Σουζάνα Γκρούμπιεσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η Σερβία δεν ζητά ιδανική λύση και ότι δεν απορρίπτει τίποτα προκαταβολικά, αλλά πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι εμμένει στη θέση ότι οι πολίτες της κοινότητας σερβικών δήμων στο Κόσοβο πρέπει να αποφασίζουν για θέματα που αφορούν την αστυνομία και τη δικαιοσύνη και ότι στην περιοχή δεν πρέπει να υπάρχει στρατός.

"Σε αυτό που επιμένουμε είναι η αστυνομία και η δικαιοσύνη και να μην υπάρχει παρουσία στρατού στην περιοχή των σερβικών δήμων" είπε ο κ. Νίκολιτς σημειώνοντας ότι εγγυήτρια σε αυτό πρέπει να είναι η ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι η αναχώρηση του κ. Βούτσιτς για τις Βρυξέλλες αποτελεί επιβεβαίωση της ενότητας της κρατικής ηγεσίας στην πρόθεση να επιτευχθεί η καλύτερη λύση με την Πρίστινα.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι ενόψει της αναχώρησης για τη βελγική πρωτεύουσα δήλωσε ότι δεν θα είναι εύκολη η επίτευξη συμφωνίας και επανέλαβε ότι η ένωση σερβικών δήμων δεν θα έχει νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες.

Ο κ. Θάτσι συμπλήρωσε ότι το τίμημα για ενδεχόμενη απουσία συμφωνίας θα πληρώσει το Βελιγράδι, καθώς θα καθυστερήσει η διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

Ο κ. Νίκολιτς εκτίμησε πως ό,τι προσφέρει η διοίκηση της Πρίστινας δεν είναι αρκετό και προειδοποίησε ότι τα μηνύματα των ηγετών του Κοσόβου ότι "δεν θα δώσουν τίποτα" δεν λειτουργούν ενθαρρυντικά. Τόνισε όμως ότι τίποτα δεν θα είναι οριστικό, αν και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον, η οποία έχει διαμεσολαβητικό ρόλο στο διάλογο ανήγγειλε ότι η συνάντηση στις 2 Απριλίου θα είναι η τελική.

Η κ. Άστον εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας είναι πολύ κοντά, αλλά προειδοποίησε ότι η συναίνεση δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ εξέφρασαν την ελπίδα για θετική έκβαση του διαλόγου και επίτευξη συμβιβαστικής λύσης, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το αν η κ. Άστον θα καταθέσει στις δύο πλευρές την πρόταση του non paper, την οποία το Βελιγράδι απέρριψε ως πλήρως απαράδεκτη.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συνέχιση του διαλόγου Σερβίας και Κοσόβου και ελπίζουν σε επιτυχία των σημερινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Οι ΗΠΑ, όπως τόνισε, θεωρούν ότι η Σερβία και το Κόσοβο πρέπει να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και να αποκηρύξουν την κληρονομιά του παρελθόντος.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα