Κόσοβο, όπως λέμε Καταλονία

Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ενημερώνει σήμερα τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της εθνικής πλατφόρμας για το Κόσοβο, ένα σχέδιο που θα αποτελέσει την επίσημη πρόταση του Βελιγραδίου για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Το σχέδιο αυτό υιοθετήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση και οι βασικές αρχές του γνωστοποιήθηκαν σε ξένους διπλωμάτες, με τους οποίους συναντήθηκε πριν από δύο ημέρες ο κ. Νίκολιτς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, tο σχέδιο προβλέπει την παροχή ευρείας μορφής αυτονομίας στους σερβικούς δήμους

του βορείου Κοσόβου αλλά και των δήμων όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Η εφημερίδα Blic (Μπλιτς) αποκαλύπτει ότι η σερβική κυβέρνηση στην πλατφόρμα για το Κόσοβο έλαβε ως πρότυπο το καθεστώς της Καταλονίας. Συγκεκριμένα, προτείνεται η αυτονομία των Σέρβων στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της δικαιοσύνης, της αστυνόμευσης, των τηλεπικοινωνιών, του εμπορίου και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Προτείνεται, επίσης, η σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων Κοσόβου (ZSO) που θα αποτελεί αυτόνομη διοικητική οντότητα με αρμοδιότητες σε όλους τους τομείς που προαναφέρθηκαν. Στην Ένωση αυτή θα ανήκουν οι τέσσερις σερβικοί δήμοι στο βόρειο Κόσοβο, όπως επίσης και οι δήμοι στο κεντρικό Κόσοβο όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Η ZSO θα μπορεί να χρησιμοποιεί δικά της σύμβολα (ύμνο, σημαία και έμβλημα).

Επιπροσθέτως, προτείνεται η λειτουργία δύο σωμάτων στο κοινοβούλιο του Κοσόβου, τη βουλή των αντιπροσώπων και τη βουλή των περιφερειών. Αυτό προϋποθέτει τη διαίρεση του Κοσόβου σε περιφέρειες, μία εκ των οποίων θα είναι σερβική και όλες αυτές οι περιφέρειες θα αντιπροσωπεύονται στο κεντρικό κράτος μέσα από τη βουλή τω περιφερειών.

Για την Άμυνα προτείνεται να κηρυχθεί το Κόσοβο αποστρατικοποιημένη ζώνη και να καθοριστούν ως εγγυήτριες δυνάμεις η στρατιωτική δύναμη EUROCORPS της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας και της Αλβανίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα