Κόσοβο: Συνομιλίες και πάλι

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, αναχώρησε για τις Βρυξέλλες αργά την Πέμπτη, για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών με τον ομόλογό του, του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι μετέδωσε η κρατική τηλεόραση RTS. Οι συνομιλίες- που διεκόπησαν την Τετάρτη- διεξάγονται υπό την αιγίδα της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον η οποία πάντως δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την συνάντηση της Παρασκευής.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων γύρων

των συνομιλιών στα 13 από τα 15 σημεία των προτάσεων της Άστον, ωστόσο υπολείπονται από την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.

Το μεγάλο αγκάθι των συνομιλιών είναι το επίπεδο αυτονομίας της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο. Η συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, είναι ζωτικής σημασίας για τις φιλοδοξίες της Σερβίας να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντάτσιτς αναμένεται να συναντηθεί και με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν καθώς η συμμαχία διατηρεί στρατιωτική ειρηνευτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο από τον Ιούνιο του 1999.

Εν αναμονή η Άστον

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον ανέβαλε χθες την επίσκεψή της στην Κροατία λόγω της σημερινής συνέχισης του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες.

"Η ύπατη εκπρόσωπος Κάθριν Άστον καταβάλει εντατικές προσπάθειες στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και γι αυτό η επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ αναβάλλεται για αργότερα" δήλωσε στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina η εκπρόσωπός της, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς χωρίς να διευκρινίσει πότε η κ. Άστον θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη στην Κροατία.

Δηλώσεις Μπερίσα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι θα χαιρετίσει την επίτευξη συμφωνίας στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, η οποία, όπως εκτίμησε, θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο τόσο για τις δύο πλευρές, όσο και για την περιοχή.

"Ο κ. Μπερίσα προσεκτικά παρακολουθεί τη νέα θετική εξέλιξη των γεγονότων στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας και θα χαιρετίσει την επίτευξη συμφωνίας" τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επισήμανε ότι μία συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας θα σήμαινε "μεγάλο επίτευγμα" όχι μόνο για τις δύο πλευρές, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Η συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο προς τη συνεργασία και την περιφερειακή ολοκλήρωση και θα επιταχύνει τη διαδικασία της ένταξης στην ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Μπερίσα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα