«Κούρεμα» 50% και μόνιμη εποπτεία της τρόικας

Συμφωνία για κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους, με εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών επήλθε στις Βρυξέλλες, ύστερα από ολονύχτιες σκληρές διαπραγματεύσεις, που φέρνουν μόνιμη εποπτεία στη χώρα μας. «Θα υπάρξει ενισχυμένη εποπτεία, ένα μνημόνιο κατανόησης. Η Ελλάδα

θα παρακολουθείται και θα υπάρχει μόνιμη παρουσία. Δεν μπορεί να εμφανίζεται κάθε τρεις μήνες η τρόικα» δήλωσε μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. Μετά τη συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, πράσινο φως για άμεση εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τους ηγέτες της ευρωζώνης γιατί συμφώνησαν σε «ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση στην περιοχή».

«Από τώρα, προτίθεμαι να εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου» στην Ελλάδα, δηλώνει η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι είναι «μείζονος σημασίας η εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δέχτηκε η Αθήνα».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανέφερε ότι με τη συμφωνία καθίσταται δυνατή η μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2020. Σε ό,τι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέφρασε ικανοποίηση για τις «εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις» που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης κατά τη σύνοδο κορυφής υιοθετώντας ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

«Λάβαμε αποφάσεις εξαιρετικά σημαντικές σε αρκετούς τομείς. Όλα αυτά απαιτούν τώρα πολύ δουλειά και πολύ γρήγορη δουλειά», τόνισε ο Τρισέ. 

Ενδεικτικό της εμπλοκής κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πλέον κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στην ιστορία της Ευρώπης είναι ότι τις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες ανέλαβαν απευθείας η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, με συμμετοχή και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Για κρίσιμες αποφάσεις που κανείς δεν θα μπορούσε φανταστεί στο παρελθόν μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, που τόνισε ότι η χώρα του επιθυμούσε να αποφευχθεί το δράμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας και ήθελε ένα λειτουργικό ταμείο στήριξης, αποτέλεσμα που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις.

Μια νέα ημέρα έχει ξημερώσει για την Ελλάδα και την Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ξεκινώντας την ομιλία του μετά από την επίτευξη συμφωνίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50%.

«Παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας» δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι «αίρονται βάρη από τον ελληνικό λαό και μεταφέρονται στις τράπεζες, οι οποίες εξυγιαίνονται πλήρως», ενώ διαβεβαίωσε πως «οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να είναι ήσυχοι για τις συντάξεις τους».

Στέλνοντας νέο μήνυμα στο εσωτερικό, ο κ. Παπανδ

Keywords
Τυχαία Θέματα