"Κούρσα" ανόδου για το αργό λόγω Ιράν

Ισχυρά κέρδη σημειώνει η τιμή του αργού την Τρίτη με τους αναλυτές να επικαλούνται τις ανανεωμένες ανησυχίες για το Ιράν καθώς και τις προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Αυγούστου κερδίζει 3,64 δολ. ή 4,4% στα 87,44 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Τα αργό τύπου

Brent κερδίζει 3,13 δολ. στα 100,44 δολ. το βαρέλι έχοντας αναρριχηθεί στα 101,58 δολ. στα υψηλά της ημέρας, ξεπερνώντας το επίπεδο των 100 δολ. για πρώτη φορά από τις 11 Ιουνίου.

Οι ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Δύσης με το Ιράν επανήλθαν στο προσκήνιο μετά την πρόταση περίπου 100 βουλευτών του ιρανικού κοινοβουλίου για την απαγόρευση της διέλευσης από τα Στενά του Χορμούζ στα πετρελαιοφόρα που κατευθύνονται σε ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν τις κυρώσεις προς την Τεχεράνη.

Η Ευρώπη έχει καταδικάσει τις ιρανικές απειλές περί στρατιωτικού κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει τα αντίποινα της διεθνούς κοινότητας.

Στον Ιράν ξεκίνησαν παράλληλα από τη Δευτέρα στρατιωτικές ασκήσεις με τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων που έχουν την ικανότητα να πλήξουν μακρινούς στόχους όπως το Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι το πετρελαϊκό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ιράν τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Περίπου το 20% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν καταλήγει στην Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα