"Κρατικά ομόλογα 5,7 δισ. ευρώ αγόρασαν οι Βέλγοι πατριώτες"

Έχοντας χάσει την προτίμηση των αγορών υπό το βάρος του υπέρογκου χρέους και εν μέσω εντεινόμενης κρίσης στην ευρωζώνη, το Βέλγιο έψαξε και βρήκε μια νέα πηγή αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους της. Ποία είναι αυτή; Οι πολίτες του.

Ειδικότερα, η νέα κυβέρνηση του Βελγίου που ορίστηκε μετά από 19 μήνες πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, επέλεξε έναν πρωτότυπο τρόπο να αντλήσει 200 εκατ. ευρώ, σε μια προσπάθεια αναζήτησης φθηνότερης αναχρηματοδότησης του χρέους.

Συγκεκριμένα, η βελγική κυβέρνηση εξέδωσε ένα ειδικό ομόλογο και απευθυνόμενη στον πατριωτισμό των Βέλγων, ζήτησε από κάθε πολίτη να δανείσει στο κράτος 520 ευρώ έκαστος. Το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν κατά 30 φορές μεγαλύτερο του στόχου, με την κυβέρνηση του Βελγίου να αντλεί συνολικά 5,7 δισ. ευρώ από αυτή την ιδιαίτερη δημοπρασία. Το επιτόκιο που προσέφερε η κυβέρνηση διαμορφώθηκε στο 4%, χαμηλότερο από αυτό που ζητούν οι αγορές (υπενθυμίζεται ότι σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε πριν 10 ημέρες η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 5,9%), αλλά υψηλότερο από την απόδοση που προσφέρουν οι τράπεζες στους καταθετικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το συνολικό χρέος που επιβαρύνει το Βέλγιο ανέρχεται σε 356 δισ. ευρώ, μέγεθος ανάλογο με το ετήσιο ακαθάριστο προϊόν της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα