Επανέναρξη διαπραγματεύσεων με Ντάισελμπλουμ

Πρώτη διερεύνηση προθέσεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών στη συνάντηση, σε λίγη ώρα, Τσίπρα-Βαρουφάκη με Ντάισελμπλουμ-Βίζερ, εν μέσω αυστηρών μηνυμάτων. Η Αθήνα αναμένεται να θέσει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους το αίτημα για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, πενταετές πάγωμα της

αποπληρωμής δανείων και αποδέσμευση από τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Ωστόσο, σκληρή στάση προμηνύουν οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε πως «εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις, ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα».

Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ δήλωσε έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας χαρακτηρίζοντας ωστόσο σημαντικό για την Ελλάδα να τηρήσει τις συμφωνίες.

Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει στον κ. Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο του EuroworkingGroup Τόμας Βίζερ το αίτημα για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, να τονίζουν πως το σχέδιο είναι να πληγούν όσο είναι δυνατόν λιγότερο οι φορολογούμενοι άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ θα δει στην Αθήνα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, και τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στις 4:30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα κάνουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο στο υπουργείο Οικονομικών.

Την προσεχή Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη ο κ. Βαρουφάκης θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Λονδίνο, Παρίσι και Ρώμη όπου θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του. Ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη του ως πρωθυπουργός την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου στην Κύπρο και στις 3 Φεβρουαρίου αναμένεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, στην Ρώμη.

«Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, υπάρχουν ωστόσο και άλλα που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει μονομερώς σημαντικά θέματα». “Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια, εγγυόμαστε την σταθερότητα και όσοι επενδύουν στο αντίθετο θα διαψευστούν”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων . Παράλληλα ζήτησε χρόνο- όπως είπε- για να είναι ουσιαστική η διαβούλευση.

Σε συνέντευξή του εξάλλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κ. Σουλτς έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «αρκετές διαφωνίες» και «ερωτήματα» που έχει σχετικά με τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης. «Φτιάξτε δίκαιη φορολογία και θα σας στηρίξουμε» το μήνυμα Σουλτς μέσω της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ενώ για τη σημερινή του συνάντηση με την Αγκελα μέρκελ ανέφερε ότι αντικείμενο θα είναι η ελληνογερμανική φιλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα