Κρίσιμη συνάντηση με Α. Σαμαρά

«Παράθυρο» για το σχηματισμό κυβέρνησης άνοιξε μετά τη χθεσινή συνάντησηΕυάγγελου Βενιζέλου- Φώτη Κουβέλη και την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με στόχο τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Για «καλό οιωνό» μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στο πλαίσιο της εντολήςπου έχει λάβει, συνεχίζει

τις διερευνητικές επαφές. Στις 10 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισαν πως είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια οικουμενική κυβέρνηση.

Στις 13.00 συνεδριάζει η ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς η οποία κατηγόρησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για κυβερνητική λύση και πως «πολιτεύεται με ορίζοντα τη νέα προεκλογική περίοδο».

Πρόταση οικουμενικής εφαρμογής του μνημονίου χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση Κουβέλη, κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε την επιστολή προς τονπρόεδρο της ΕΕ, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Eurogroup, αναφέροντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα απονομιμοποίησε το μνημόνιο το οποίο έχει αποτύχει στην επίτευξη των ίδιων του των στόχων, και πως «οφείλουμε να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πλαίσιο της υπάρχουσας στρατηγικής».

«Θα κάνω ό,τι μπορώ» για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Τυχόν έξοδοςθα αποτελούσε πλήγμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τόνισε ο κ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του στο CNBC και το Associated Press. Ανέφερε ότι ηεπιμονή στις πολιτικές λιτότητας θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης, προειδοποιώντας ότι διακοπή στην παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας θα έθετε σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή της Ελλάδας. Δήλωσε πρόθυμος να διαπραγματευθεί με την τρόικα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι διαφωνεί πλήρως με αυτό το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του Μνημονίου».

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη στην αναφορά που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναζητούν «έναν αριστερό Καρατζαφέρη» για να σχηματίσουν κυβέρνηση.  «Ξεπέζεψε Αλέξη», ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΛΑΟΣ.

H Συγγρού διέρρεε χθες ότι η ΝΔ βλέπει στοιχεία της πρότασης Σαμαρά στην πρόταση Κουβέλη. Σήμερα συνεδριάζει  η ΚΟ της ΝΔ.

Την ανάγκη άμεσης προσφυγής σε εκλογές επανέλαβε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Καλούμε το λαό να διορθώσει την ψήφο του, αν θέλει να συγχρονιστεί με τις εξελίξεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση από το Κίνημα Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην πρόταση Κουβέλη για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα