Κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα με Τρόικα

Συνάντηση θα έχει στις 11πμ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας. Οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη συνεχίστηκαν έως αργά τη νύχτα, για τη συγκρότηση της λίστας των περικοπών για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που σήμερα ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών. Άγνωστο παραμένει αν η λίστα
των μέτρων δόθηκε αργά χθες βράδυ στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη ή θα δοθεί το πρωί, σε κάθε περίπτωση πάντως, πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που είναι προγραμματισμένη για τις 2 μμ.
 
Το βέβαιο είναι ότι το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων θα πέσει στις πλάτες των συνταξιούχων και των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, αφού το  υπουργείο Εργασίας, πρέπει να καλύψει ένα ποσό που θα αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 45% των συνολικών περικοπών. Τα μέτρα μεταφράζονται σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, σε μειώσεις στο εφάπαξ, αλλά και στα κοινωνικά επιδόματα.

Μεγάλο βάρος όμως θα πέσει και στον τομέα της Υγείας με το αρμόδιο υπουργείο να πρέπει να μειώσει τις δαπάνες του, στα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Γι  αυτή την περίπτωση, δρομολογούνται συγχωνεύσεις νοσοκομείων, περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και ψαλίδι σε κοινωνικά επιδόματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της μόλις ένα μήνα για να εφαρμόσει όσα ζητηθούν, καθώς η τρόικα θα επιστρέψει τον Σεπτέμβριο για την τελική αξιολόγηση του προγράμματος, που θα κρίνει και την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα