Κυπριακό: Θετικές προσδοκίες Μπαρόζο

Απτά αποτελέσματα από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης μεταξύ του Προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, αναμένει ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζοζέ Μανούλ Μπαρόζο, οπως τονίζει σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες (Παρασκευή 28 Οκτωβρίου) στις Βρυξέλλες.

«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ Μπαν Κι-Μουν να συγκαλέσει την επικείμενη συνάντηση της Νέας Υόρκης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο», αναφέρει στη γραπτή δήλωση του ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος προσθέτει ότι «μετά από περισσότερα από τρία χρόνια συνομιλιών, έφτασε η ώρα να κλείσουν όλα τα ουσιαστικά ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα». «Ολοι οι Κύπριοι και η Ευρωπαική Ενωση θα επωφεληθούν από μια Κύπρο ενωμένη», υπογραμμίζει και προσθέτει για τις προσδοκίες της Επιτροπής: «Η Κομισιον αναμένει από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης να οδηγήσει σε απτα αποτελέσματα, που θα ανοίξουν το δρόμο για την τελική φάση της διαδικασίας».

Αφού σημειώνει ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της διαδικασίας, ο κ. Μπαρόζο ζητεί από τους δύο ηγέτες να αδράξουν της ευκαιρία για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης τώρα, τονίζοντας πως οι δύο ηγέτες και τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να συνεχίσουν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξη της Κομισιον σ' αυτη την ιστορική προσπάθειά τους.

Απαισιόδοξος ο Πρόεδρος Χριστόφιας

Η τουρκική πλευρά παίζει "παιχνίδια εντυπώσεων", τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, υποστηρίζοντας ότι "δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία". Μετά την χθεσινοβραδινή άφιξή του στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στις αυριανές και μεθαυριανές συνομιλίες στο Μανχάσετ του Λονγκ 'Αιλαντ, προέβη σε σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι "ο Γενικός Γραμματέας θα έχει τη σωστή πληροφόρηση από τους συμβούλους του και βεβαίως και τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης".

Με τον τρόπο που συμπεριφέρεται η τουρκική πλευρά δεν έχω τις καλύτερες και μεγαλύτερες προσδοκίες για τη συνάντηση, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την άφιξή στη Νέα Υόρκη για τις συνομιλίες της 30ης και 31ης Οκτωβρίου στο συγκρότημα Greentree του Λονγκ Αϊλαντ.

«Η έκκληση μου προς την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι να επιδείξει κατανόηση, να μεταλλάξει θέσεις προς το καλύτερο και θετικότερο και προς τα Ηνωμένα Εθνη και το Γενικό Γραμματέα, να υπερασπιστούν αρχές και προ πάντων τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλώντας στους ομογενείς ανταποκριτές.

Όπως είπε, και στις 7 Ιουλίου, όταν οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στη Γενεύη με το Γενικό Γραμματέα, αναμέναμε ότι θα υπήρχαν κινήσεις προς τα εμπρός, όπως και οι δύο υποσχέθηκαν. «Επιστρέψαμε στην Κύπρο και, δυστυχώς, ένεκα της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας, βεβαίως, είχαμε κινήσεις προς τα πίσω σε πολύ σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, κύρια στην πτυχή της διακυβέρνησης και όχι μόνο βέβαια».

Keywords
Τυχαία Θέματα