Κύπρος: Διατάξεις της «Βασιλείας ΙΙΙ»

Η κυπριακή προεδρία της ΕΕ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα, στις Βρυξέλλες, ότι η διακρατική συμφωνία με θέμα την κεφαλαιακή ενίσχυση των ιδιωτικών τραπεζών, γνωστή με την επωνυμία 'Βασιλεία ΙΙΙ', μπορεί μέσα στον Δεκέμβριο με απόφαση σε ανώτατο κοινοτικό επίπεδο "να τεθεί σε ισχύ" με την αποδοχή, συγχρόνως, ότι εκκρεμούν κρίσιμα προβλήματα που σχετίζονται με τις νέες ρυθμίσεις--τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών.

Η κυπριακή προεδρία ενημέρωσε

ότι το όλον θέμα θα προωθηθεί στην ημερήσια διάταξη του Ecofin, το οποίο έχει προγραμματιστεί να γίνει την 4η Δεκεμβρίου, προσθέτοντας με έμφαση ότι, "κρίσιμα προβλήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα".

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν σήμερα στο Γαλλικό πρακτορείο ότι ένα τέτοιο "κρίσιμο πρόβλημα" είναι το κατά πόσον "θα ρυθμιστεί πρακτικά, με ευέλικτο τρόπο", η δικαιοδοσία του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ, όπως αυτή προβλέπεται στη 'Βασιλεία ΙΙΙ', να καθορίζει δηλαδή μόνον του με τί επιπλέον ('εξτρά') κεφάλαιο πρέπει να ενισχύσει μια ιδιωτική τράπεζα τα "ίδια κεφάλαιά της".

"Θέλουμε εντούτοις να αποκλειστούν στο πλαίσιο μιας ενιαίας εσωτερικής αγοράς οι διευθετήσεις αυτού του θέματος με διαφορετικά εθνικά κριτήρια", δήλωσε σχετικώς ο Επίτροπος αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Μισέλ Μπαρνιέ.

Για το θέμα των μπόνους ο κ. Μπαρνιέ αποσαφήνισε ότι θέση του αποτελεί το ότι εν προκειμένω πρέπει να υπερισχύσει ο κανόνας "ένα προς ένα", δηλαδή το μπόνους να είναι κατ' ανώτατο όριο ίσον με τις πάγιες αποδοχές ενός τραπεζικού στελέχους.

'Αφησε πάντως να εννοηθεί ότι δεδομένων των διιστάμενων απόψεων των εθνικών κυβερνήσεων σχετικώς, "'ένας συγκερασμός απόψεων είναι ο επιθυμητός στόχος. Δεν ζούν έξω από την κοινωνία οι τραπεζίτες. 'Αρα, πρέπει οι ίδιοι να γρηγορούν, όταν στοχεύουν σε μπόνους, τα οποία μια κοινωνία ούτε να δικαιολογήσει μπορεί ούτε όμως και να αποδεχτεί οτι "καλώς δίδονται".

Τέλος ο κ. Μπαρνιέ έκρινε ότι "η 'Βασιλεία ΙΙΙ' ήδη από τον Ιανουάριο με τρόπο αποτελεσματικό θα μπορούσε να έχει εφαρμογή σε όλη την ΕΕ, με σταδιακό όμως τρόπο καθώς πολλές ρυθμίσεις της θα τύχουν εφαρμογής όχι μόνον όσο διαρκεί το '13, αλλά θα απλωθούν και στο '14".

Ο κ. Μπαρνιέ επισήμανε ότι δύο κράτη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, η Σουηδία και η Πολωνία, διατυπώνουν αναφορικά με ορισμένες διατάξεις της 'Βασιλείας ΙΙΙ' ιδιαίτερες απόψεις. "Θα πρέπει να τούς αναγνωριστεί το δικαίωμα να μπορούν να πούν την άποψή τους...εν συνεχεία δε οι τελικές ρυθμίσεις που θα προκριθούν να έχουν πραγματικά λάβει υπόψη τις ανωτέρω απόψεις", είπε σχετικώς ο Επίτροπος Μπαρνιέ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα