Κύπρος: «Καθήκον της παρέμβασης» στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς, αναφέρθηκε σήμερα στην Κύπρο στο "καθήκον της παρέμβασης" στη Συρία, αν κανένα σημείο συνεννόησης δεν βρεθεί με τους Ρώσους και τους Κινέζους.

"Έχουμε όλο και περισσότερο την αίσθηση ότι εισερχόμαστε σταδιακά σε ένα μακροπρόθεσμο εμφύλιο πόλεμο" στη Συρία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους του της ΕΕ στην Πάφο.

Η "συζήτηση που προκύπτει είναι η εξής: θα αφήσουμε να εξελιχθεί αυτός

ο εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος θα είναι όλο και πιο βίαιος (...) ή εκτιμούμε ότι το καθήκον της παρέμβασης πρέπει σε μια δεδομένη στιγμή να επικρατήσει".

"θα παραμείνουμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο βέτο, και για πόσο καιρό;" διερωτήθη αναφερόμενος στα ρωσικά και κινεζικά βέτο στα ψηφίσματα που καταδικάζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ- Άσαντ.

Αν υπάρχει το καθήκον της παρέμβασης, "αυτό θα πρέπει να γίνει με τις χώρες της περιοχής", και ως εκ τούτου σε συντονισμό με τις αραβικές χώρες.

"Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε διαδρόμους ή ζώνες αποκλεισμού, όμως έχουμε την αίσθηση ότι δεν σημειώνεται καμία πρόοδος σε αυτό," κυρίως λόγω των ρωσικών και κινεζικών βέτο, τόνισε ο υπουργός.

Πρότεινε επίσης τη δημιουργία μιας διεθνούς αποστολής παρατηρητών που θα διασφαλίσει τα νοσοκομεία στη Συρία.

"Γιατί να μην προσπαθήσουμε επίσης να πείσουμε τη ρωσική και την κινεζική πλευρά για μια δράση σε σχέση με έναν ορισμένο αριθμό νοσοκομείων τα οποία θα πρέπει να προστατεύονται και να είναι ανοιχτά σε όλους τους τραυματίες από όποιο στρατόπεδο και αν είναι".

Αυτό "θα μπορούσε να γίνει με μια επιτήρηση από το εξωτερικό, αλλά και με την αποστολή παρατηρητών (...) που θα επιτηρούν ένα ορισμένο αριθμό από νοσοκομεία", εκτίμησε ο Ρέιντερς.

θα χρειαστεί όμως, εκτός από την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, να εξασφαλιστεί και η έγκριση του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, είπε, προσθέτοντας ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού "είναι έτοιμη να βοηθήσει".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα