Λήγει η προθεσμία για το PSI

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το PSI. Θετικά μηνύματα πήρε από τις ελληνικές τράπεζες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παράλληλα αρκετά ασφαλιστικά ταμεία δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα».

Οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών ενημέρωσαν
τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση τους, ότι είτε αποφάσισαν ήδη, είτε θα εισηγηθούν στα διοικητικά συμβούλιά τους, την πλήρη εθελοντική αποδοχή της προσφοράς του ελληνικού Δημοσίου, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.
 
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα δεν προβλέπει την καταβολή πληρωμών στους ιδιώτες πιστωτές που δεν θα συμμετάσχουν στο PSI, τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους  Πέτρος Χριστοδούλου. Η δημόσια προσφορά για το PSI λήγει αύριο στις 10 το βράδυ.

Εν τω μεταξύ, πολλά ασφαλιστικά ταμεία απαντούν θετικά στην απομείωση των ομολόγων που κατέχουν, κάποια άλλα δεν την δέχονται, ενώ σήμερα αποφασίζουν δύο ταμεία.  Συνολικά η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους τα συγκεκριμένα Ταμεία, ανέρχεται στα 6,4 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα των Ταμείων που συμφωνούν να ενταχθούν στο PSI, είναι αξίας 2,7 δισ., εκείνων που δεν δέχονται είναι αξίας 2 δισ. και των 2 Ταμείων που θα αποφασίσουν σήμερα (ΟΑΕΕ, ΤΕΑΔΥ) είναι αξίας 1,7 δισ. ευρώ.

Χθες διακόπηκε προσωρινά η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΕΑΔΥ, μετά από «έφοδο» συγκεντρωμένων της ΑΔΕΔΥ που ζητούσαν εξαίρεση των ομολόγων των Ταμείων από το «κούρεμα». Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει για «πραξικοπηματική συμπεριφορά» τον πρόεδρο του Ταμείου, υποστηρίζοντας ότι «αφού διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των παρόντων μελών ήταν αντίθετη με το «κούρεμα» των ομολόγων, ανέβαλε τη συνεδρίαση του ΔΣ».

Εξαίρεση των ομολόγων που κατέχει, από το PSI, ζητά το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, με επιστολή του πρύτανη Σίμου Σιμόπουλου, προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τυχόν συμμετοχή στο PSI, επισημαίνει ο πρύτανης, θα οδηγήσει το ίδρυμα σε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με πιθανές δραματικές συνέπειες και αδυναμία του να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εκτέλεση των εξωτερικώς χρηματοδοτούμενων έργων.

Το ελληνικό PSI αποτελεί εξαίρεση επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι «θα ανακύψουν νέα προβλήματα αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για την συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ελληνική αναδιάρθρωση χρέους». 
Keywords
Τυχαία Θέματα