Λήγει το ένταλμα σύλληψης

Στις 4 το απόγευμα λήγει το ένταλμα σύλληψης του ηγούμενου Εφραίμ, ο οποίος παραμένει κλινήρης στο κελί του στη Μονή Βατοπεδίου, ενώ η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει ελαφρά βελτίωση.
Τον ηγούμενο εξέτασε χθες το πρωί ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καρυών, ο οποίος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως εντός των επόμενων 2-3 ημερών «εκτός απροόπτου» ο ηγούμενος θα μπορεί να μετακινηθεί. Οι εξελίξεις αναμένεται να συζητηθούν στη διάρκεια της σημερινής τακτικής συνεδρίασης του Αγίου Όρους. Η απόφαση για
προφυλάκιση του Εφραίμ προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, ενώ στη Ρωσία κάνουν λόγο για πολιτική απόφαση.

Ο  εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Μονής και του ελληνικού Δημοσίου, γέροντας Εφραίμ μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες επεσήμανε: «Εγώ μοναχός είμαι και φυσικά πρέπει να παραδοθώ στη Δικαιοσύνη. Δε λυπάμαι για τον εαυτό μου. Λυπάμαι γι' αυτούς που έστησαν αυτή τη σκευωρία». Συνεργάτες του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, σύμφωνα με πληροφορίες τόνισαν ότι προβληματίζει ιδιαίτερα η χρονική συγκυρία της προφυλάκισής του. Από την πλευρά του ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης  Κονιδάρης, σχολίασε ότι «η επιβολή της προσωρινής κράτησης στον ηγούμενο Εφραίμ αποτελεί το πλέον επαχθές από τα προβλεπόμενα στο νόμο μέτρα που μπορούν να επιβληθούν».

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στη Ρωσία με σκληρή ανακοίνωση που εκδόθηκε από Το ρωσικό Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, το οποίο ελέγχεται από το Κρεμλίνο. Εκφράζει «βαθιά ανησυχία» σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «ανεπίτρεπτη πολιτικοποίηση μιας δικαστικής απόφασης». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι δύσκολο να κρίνει κανείς εάν υπάρχει βασιμότητα στην απόφαση της σύλληψης, όμως και μόνο το γεγονός της σύλληψης του γέροντος Εφραίμ, την ημέρα που εορτάζονται στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα «προκαλεί μεγάλα ερωτήματα».
Keywords
Τυχαία Θέματα