Λιγότερη ανάπτυξη στη Σουηδία

Η κυβέρνηση της Σουηδίας μείωσε δραστικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2012 και το 2013, σημειώνοντας πως η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και η εξασθένιση της οικονομίας των ΗΠΑ πλήττουν τις επιχειρήσεις κι αυξάνουν την αβεβαιότητα για τα νοικοκυριά.

Ο υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ, η χώρα του οποίου είναι μία από τις λίγες στην Ευρώπη το αξιόχρεο των οποίων παραμένει στη βαθμίδα τριπλό A από τους οίκους αξιολόγησης, ανέφερε ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει την δημοσιονομική της

πολιτική ώστε η μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία να αντεπεξέλθει στην κάμψη που αντιμετωπίζει.

«Γίνεται πιο σαφές ότι η κρίση στην Ευρώπη και οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες πλήττουν τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη στη Σουηδία. Μπορούμε να αναμένουμε ένα ισχνό 2013», ανέφερε ο Μποργκ σε ανακοίνωσή του.

Το σουηδικό υπουργείο Οικονομικών προέβλεψε ότι η οικονομία θα μεγεθυνθεί κατά 0,9% του ΑΕΠ φέτος και 1,1% το 2013, ποσοστά πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, όταν το ίδιο έβλεπε ανάπτυξη 1,6% το 2012 και 2,7% το 2013.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις προσεκτικά και μελετά την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα ώστε να ανασχεθεί ο αντίκτυπος της κρίσης στην αγορά εργασίας και να εξασφαλιστούν οι μακροπρόθεσμες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Μποργκ.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα ανέλθει στο 1,3%, θα είναι δηλαδή διπλάσιο από ό,τι αναμενόταν και το ποσοστό της ανεργίας θα ανέλθει στο 8,2% μάλλον, παρά στο 7,5%.

Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο 8,3% το 2014, πριν μειωθεί στο 7,4% το 2015, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις.

Ο Μποργκ ανέφερε ότι οι κύριες προκλήσεις προέρχονται από τη ζώνη του ευρώ, η οποία βρίσκεται σε ύφεση, και την αβεβαιότητα σχετικά με το εάν θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία στις συνομιλίες στις ΗΠΑ για το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού και ένα γενικό δημοσιονομικό εξορθολογισμό.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις οι εξαγωγές δεν θα αυξηθούν περισσότερο από 1,4% το ερχόμενο έτος, ενώ στις προηγούμενες προβλέψεις γινόταν λόγος για 5%.

«Η ταχεία πτώση της ζήτησης κατά την διάρκεια του φθινοπώρου κατέλαβε εξαπίνης τις επιχειρήσεις και ο αριθμός των απολύσεων αυξήθηκε απότομα κατά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, σημείωσε ο Μποργκ.

Η αναθεώρηση των προβλέψεων, παρότι εκτεταμένη, δεν αποτελεί έκπληξη στην πραγματικότητα αφού εκείνες που γίνονταν στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 τον Σεπτέμβριο είχαν επικριθεί από πολλούς οικονομολόγους, οι οποίοι τις θεωρούσαν υπερβολικά αισιόδοξες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα