Λίμνη Βοστόκ: Το «μυστήριο»

Σε απόσταση 1300 περίπου χιλιομέτρων από το Βόρειο Πόλο, στο ψυχρότερο σημείο της ψυχρότερης ηπείρου της γης, Ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην υπόγεια «λίμνη Βοστόκ». (video)

Mία λίμνη γλυκού νερού που βρίσκεται κάτω από 3,5 χιλιόμετρα στερεού πάγου και έχει διαστάσεις περίπου 250 επί 50 χιλιόμετρα.

Είχε προηγηθεί πάνω από μία δεκαετία γεωτρήσεων, για να καταφέρουν τελικά οι επιστήμονες να φτάσουν στην επιφάνεια της λίμνης μόλις την Τετάρτη, μετά από μία ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρχαν ακόμη και πληροφορίες ότι οι Ρώσοι ερευνητές

δεν είχαν δώσει «σημεία ζωής» για αρκετές ημέρες…

Το εντυπωσιακό με τη «λίμνη Βοστόκ», η οποία ονομάστηκε έτσι από το ρωσικό ερευνητικό σταθμό που υπάρχει πάνω από αυτή, είναι ότι πρόκειται για ένα «παρθένο» υδάτινο στοιχείο, το οποίο δεν έχει έρθει σε επαφή με τον αέρα, το φως ή οποιαδήποτε μορφή ζωής εδώ και 15 έως 34 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων.

Μία δήλωση του επικεφαλής του ερευνητικού σταθμού Α.Μ. Yelagin δόθηκε στη δημοσιότητα από το διευθυντή της ρωσικής απόστολής στην Ανταρκτική, Valery Lukin, αναφέροντας την απεριόριστη χαρά των Ρώσων επιστημόνων που το τρυπάνι ήρθε, επιτέλους, σε επαφή με το νερό της λίμνης.

Για τον Dr Lukin, μάλιστα, «η ανακάλυψη της λίμνης Βοστόκ μπορεί να συγκριθεί με την πρώτη πτήση στο διάστημα».

Καθώς οι συνθήκες στην περιοχή είναι απαγορευτικές τους περισσότερους μήνες το χρόνο, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της αποστολής οι επιστήμονες θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν την «εξερεύνηση» της λίμνης, την επόμενη σεζόν.

Ο λόγος που η ανακάλυψη αυτή έχει συγκεντρώσει τόσο ενδιαφέρον είναι οι -αμφισβητούμενες από κάποιους- αλλά πολυσυζητημένες ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχει «ζωή» σε αυτή, ακόμη και στις ακραίες συνθήκες της λίμνης. Εάν οι επιστήμονες επιβεβαιώσουν την ύπαρξη «ζωής» σε μία παγωμένη λίμνη, κάτω από ένα παχύ στρώμα πάγου 3 χιλιομέτρων στην Ανταρκτική, αυτό θα αποδείξει για ακόμη μια φορά ότι η «ζωή» μπορεί να επιβιώσει στα πιο σκληρά και αφιλόξενα μέρη και να δοθεί ώθηση σε ελπίδες που υπάρχουν ότι μπορεί να βρεθεί «ζωή» σε παρόμοιες συνθήκες σε άλλα μέρη του σύμπαντος.

Μιλώντας για «ζωή» βέβαια, αναφερόμαστε σε μικροοργανισμούς, κάτι που μπορεί να μην ακούγεται, σε μία πρώτη ανάγνωση, αρκετά σημαντικό, είναι όμως, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα βακτήρια υπήρξαν η πρώτη μορφή ζωής στη γη, αιώνες πριν δημιουργηθούν τα φυτά και τα ζώα.

«Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τη «ζωή», τόσο περισσότερα αντιλαμβανόμαστε και για την ικανότητά της να αναπτύσσεται, να επιβιώνει και να ευημερεί σε περιβάλλοντα που, προηγουμένως, θεωρούνταν ιδιαίτερα αφιλόξενα» αναφέρει ο David Morrison, ερευνητής στο αστροβιολογικό ινστιτούτο της NASA.

Ο ερευνητής του πανεπιστημίου του Colorado, Ted Scambos, είναι σίγουρος ότι θα βρεθούν μικροοργανισμοί στη λίμνη Βοστόκ όταν ξεκινήσει η εξέταση των δειγμάτ
Keywords
Τυχαία Θέματα