Καταγγελίες για εκτελέσεις από στρατιώτες

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) κατηγόρησε σήμερα στρατιώτες του Μαλί ότι διέπραξαν "μια σειρά από εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες" στο δυτικό και το κεντρικό τμήμα της χώρας και ζήτησε την "άμεση" σύσταση μιας ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής.

"ΗFIDH διαπίστωσε ότι μια σειρά από εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες διαπράχθηκαν από στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων του Μαλί από τις 10 Ιανουαρίου, ιδιαίτερα στο Σεβαρέ, το Μόπτι, το Νιόρο και άλλες περιοχές που βρίσκονται στις ζώνες των συγκρούσεων", καταγέλλει η οργάνωση υπεράσπισης

των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ανακοίνωσή της.

Στο Σεβαρέ, στο κεντρικό Μαλί, τουλάχιστον 11 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο στρατόπεδο των δυνάμεων του Μαλί, κοντά στον σταθμό των λεωφορείων και στο νοσοκομείο, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία πραγματοποίησε έρευνα πολλών ημερών για τις περιπτώσεις αυτές τις οποίεςδεν μπορούσε προηγουμένως να επιβεβαιώσει.

Στην περιοχή του Νιόρο, στο δυτικό Μαλί, δύο Τουαρέγκ εκτελέστηκαν από στρατιώτες, πρόσθεσε.

Υπάρχουνεπίσης "αξιόπιστες πληροφορίες για περίπου 20 άλλες περιπτώσεις εκτελέσεων στο Σεβαρέ, όπου οι σοροί ενταφιάστηκαν με μεγάλη βιασύνη, κυρίως ρίχτηκαν σε πηγάδια".

"Αναφορές για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες συνεχίζουν να μας έρχονται από όλες τις ζώνες τουδυτικού και το κεντρικού τμήματος της χώρας", προσθέτει η FIDH.

Ημη κυβερνητική οργάνωση γνωστοποιεί επίσης την απαγωγή ενός ιμάμη, του σέιχ Χάμα Αλούρου, από στρατιώτες του Μαλί το βράδυ της 21ης Ιανουαρίου στο Γκνίμι Γκνάμα, ένα χωριό ανάμεσα στην Μπορ και την Ντουέντζα, ανατολικά της Σεβαρέ.

Όσον αφορά την Μπαμακό, η FIDH γνωστοποιεί "λεηλασίες και εκφοβισμούς" κατά τις έρευνες που έκανε ο στρατός σε περίπου 10 κατοικίες Τουαρέγκ την εβδομάδα της 14ης Ιανουαρίου.

"Οιωμότητες αυτές αμαυρώνουν τη νομιμότητα της επιχείρησης για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο διώξεων από την κρατική δικαιοσύνη και, αν χρειαστεί, από τοΔιεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο ξεκίνησε έρευνα στις 16 Ιανουαρίουγια την κατάσταση στο Μαλί", σημείωσε ο Σιντίκι Κάμπα, στέλεχος της FIDH.

Η οργάνωση αυτή κάλεσε εξάλλου τις αρχές του Μαλί, τις γαλλικές αρχές και τη διεθνή κοινότητα "να προχωρήσουν αμέσως στη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής για να ερευνήσει για τις ωμότητες αυτές".

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα