Μαθητές κατά της ενδοσχολικής βίας

Πώς αντιδρούν οι μαθητές στα κρούσματα ενδοσχολικής βίας; Φόβο, τρόμο και πίκρα ένιωσαν 11χρονα παιδιά την ώρα που εκπαιδευτικός τους έδειχνε μια εικονογραφημένη σελίδα στην οποία παρουσιαζόταν ένα εκφοβισμένο αγόρι, ενώ άλλα τρία, συνομήλικα του, είχαν προτεταμένα τα χέρια τους.

Αμέσως μετά την παρουσίαση της εικόνας και την ανάγνωση βιβλίου σχετικού με το φαινόμενο της βίας στους χώρους του σχολείου, αρκετοί μαθητές και μαθήτριες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά αλλοδαπών, παραδέχτηκαν πως είτε έχουν πέσει θύματα ενδοσχολικής βίας, είτε υπήρξαν θύτες.

Όπως

είπαν αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια από τους δασκάλους ή τους γονείς τους για να σταματήσουν τα φαινόμενα βίας, ενώ κάποια άλλα παιδιά παραδέχτηκαν πως τους προτάθηκε να τρομοκρατήσουν συμμαθητές τους, γνωρίζοντας όμως πως δεν είναι σωστό.

Η παραπάνω συζήτηση εκτυλίχτηκε σήμερα στο Τελλόγλειο 'Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλαναγνωσίας, το οποίο αποτελεί συνεργασία του Ιδρύματος με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, και είχε ως θέμα το φαινόμενο της βίας στους χώρους του σχολείου, γνωστό διεθνώς ως "bulling". Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές της Ε' τάξης του 44ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης.

"Αρχικά δείξαμε στα παιδιά μια εικόνα από το βιβλίο "Ιστορίες για δειλούς και θαρραλέους" και τη συνδυάσαμε με μουσική. Ακολούθησε η ανάγνωση του βιβλίου, η παρουσίαση ενός βίντεο για τη βία μεταξύ των μαθητών και στη συνέχεια συνδυάσαμε το θέμα με εικαστικά έργα του Νίκου Παραλή. Με τον τρόπο αυτό έγινε ένας διάλογος με τους μαθητές για τα φαινόμενα βίας", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η συγγραφέας - εκπαιδευτικός, 'Ελενα Αρτζανίδου, που επιμελείται του προγράμματος φιλαναγνωσίας στο Τελλόγελιο.

"Η σχολική βία πρέπει να μας απασχολεί κάθε μέρα και η λογοτεχνία μπορεί να βοηθήσει με τον δικό της τρόπο. Να κρατήσουμε τα κατάλληλα βιβλία και τις εμπειρίες ως εργαλεία τα οποία θα τα χρησιμοποιεί ο εκπαιδευτικός και η οικογένεια", πρόσθεσε η κ.Αρτζανίδου.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η συγγραφέας του βιβλίου "Ιστορίες για δειλούς και θαρραλέους", Χρυσάνθη Τσιαμπαλή - Κελεπούρη, η οποία παρακολούθησε τις αντιδράσεις των μαθητών και σχολίασε: "Στο βιβλίο περιγράφονται δύο ιστορίες για τον σχολικό εκφοβισμό. Για όσους τον δέχονται και όσους τον προκαλούν. Έτσι, τα παιδιά βλέπουν και τις δύο οπτικές του προβλήματος και του θύματος και του θύτη. Μετά την ανάγνωση υπήρξαν παιδιά που παραδέχτηκαν πως έχουν κοροϊδέψει συμμαθητές τους".

Το πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, έχοντας κάθε εβδομάδα διαφορετικό θέμα συζήτησης, και θα ολοκληρωθεί στις 16 Απριλίου. Ήδη το έχουν παρακολουθήσει περίπου 280 μαθητές από 15 σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα