Μαυροβούνιο: Υποκλοπές σε εφημερίδα

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του αναπληρωτή διευθυντή σύνταξης και δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας "Νταν" για να αποκαλύψει τις πηγές τους και τις πολιτικές επαφές τους, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Ποντγκόριτσα.

Ο αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Νίκολα Μάρκοβιτς, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ήταν υπό μυστική επιτήρηση εξαιτίας των σκανδάλων με τις εταιρείες "Listing" και "Telekom" και της δημοσιοποίησης μυστικών εγγράφων από
την έρευνα κατά του καταζητούμενου αρχηγού της ναρκομαφίας Ντάρκο Σάριτς.

Το σκάνδαλο "Listing" αφορούσε αποσπάσματα τηλεφωνικών συνομιλιών του πρώην πρωθυπουργού Ίγκορ Λούκσιτς και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μίλαν Ρότσεν με τον "βαρόνο" των ναρκωτικών Ντάρκο Σάριτς, που δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα "Νταν", το Δεκέμβριο του 2011. Η γνησιότητα των αποσπασμάτων δεν έχει εξακριβωθεί. Το σκάνδαλο "Telekom" αφορά υπόθεση διαφθοράς στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, οι αστυνομικές αρχές παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Μάρκοβιτς με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, τους εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και των ανεξάρτητων ΜΜΕ.

Η αστυνομία και η εισαγγελία, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ, ήθελαν να ενημερωθούν και για τις πηγές των δημοσιογράφων Μίτρο Ράκτσεβιτς και Ντράζεν Ζίβκοβιτς στις ανακριτικές αρχές όσον αφορά το σκάνδαλο "Listing".

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μαυροβουνίου Ράσκο Κόνιεβιτς έδωσε εντολή να ερευνηθεί η νομιμότητα των ενεργειών του τμήματος ειδικών ελέγχων κι αν κατά τη διάρκεια του 2012 έγινε κατάχρηση των συσκευών παρακολούθησης.

Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Μπόζινταρ Βουκσάνοβιτς διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες δημοσιογράφων ή ότι είχε δώσει εντολή για τέτοιες ενέργειες.

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, μη κυβερνητικών οργανώσεων και νομικοί κάλεσαν τα κρατικά όργανα να αντιδράσουν, με αφορμή την παράνομη παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών των δημοσιογράφων.

Βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Μετώπου ζήτησαν επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Ασφάλειας της Βουλής για το θέμα των μυστικών παρακολουθήσεων των δημοσιογράφων.

«Θα ζητήσουμε να παραστεί στη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών και η ειδική εισαγγελέας για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, Τζουρίνα Ιβάνοβιτς. Θα ζητήσουμε να μας ενημερώσει για τα μέτρα που θα λάβει όσον αφορά τις σκανδαλώδεις αποκαλύψεις ότι οι επικεφαλής της αστυνομίας παραβίασαν το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Μετώπου Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς.

«Επιβεβαιώνεται ότι η αστυνομία και η εισαγγελία δεν διώκουν εγκληματίες, αλλά έχουν αναλάβει την αποστολή να παρακολουθούν εκείνους που αποκαλύπτουν τα εγκλήματα, δηλαδή τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και τον μη κυβερνητικό τομέα», δήλωσε στην εφημερίδα "Νταν" ο δικηγόρος Βέσελιν Ραντούλοβιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα