Με αίμα βάφτηκε ο μαραθώνιος της Βοστώνης

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 144 τραυματίες, 17 εκ των οποίων σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και με τους 8 να έχουν υποστεί σοβαρούς ακρωτηριασμούς, είναι ο απολογισμός από τις δυο διαδοχικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο σημείο του τερματισμού του φημισμένου μαραθωνίου της Βοστώνης. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα 8χρονο παιδί, ενώ από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν 8 παιδιά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. «Θα ανακαλύψουμε ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις και οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν» τόνισε σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Πολλοί δρομείς κατευθύνονταν προς

τη γραμμή του τερματισμού, όταν σημειώθηκε η μία από τις δύο εκρήξεις, πίσω από μια σειρά από σημαίες, που αντιπροσώπευαν τις χώρες των συμμετεχόντων, όπως φάνηκε από τις σκηνές που κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες.

«Ακούστηκε σαν μια υπερηχητική έκρηξη. Ακόμη δεν έχω σταματήσει να τρέμω », δήλωσε μια θεατής, η Μελίσα Στάνλι, η οποία, μόλις τέσσερα λεπτά πριν τις εκρήξεις, είχε παρακολουθήσει την κόρη της να διασχίζει τη γραμμή του τερματισμού. Στο σημείο έφτασαν ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και δεκάδες αυτοκίνητα της αστυνομίας, ενώ μπορούσε κανείς να διακρίνει θεατές να κλαίνε και να παρηγορεί ο ένας τον άλλον.

«Είδα ανθρώπους που φαινόταν σαν τα πόδια τους να είχαν φύγει από τη θέση τους. Υπήρχε πολύ αίμα πάνω από τα πόδια τους. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν με αναπηρικά καροτσάκια », δήλωσε ο Τζόε Άντερσον ο οποίος έτρεξε στον αγώνα. Ο Μάικ Μίτσελ, ένας δρομέας από το Βανκούβερ, του Καναδά, ο οποίος είχε μόλις ολοκληρώσει τον αγώνα, είπε ότι κοιτούσε προς τη γραμμή του τερματισμού και είδε μια «τεράστια έκρηξη».Ο καπνός έφτασε σε ύψος 15 μέτρων είπε ο Μίτσελ που είδε ανθρώπους να τρέχουν ουρλιάζοντας. Πολλοί δρομείς που έτρεξαν στο μαραθώνιο της Βοστόνης πήγαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης για να δώσουν αίμα.

Οι εκρήξεις έθεσαν την αστυνομία σε επιφυλακή, σε όλες τις μεγάλες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης, όπου συνέβησαν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο αστυνομικός διευθυντής της Βοστόνης Εντ Ντέιβις, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από «ισχυρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς».


Περίπου μία ώρα μετά τις δύο διαδοχικές εκρήξεις κοντά στη γραμμή του τερματισμού, στις 14:50 τοπική ώρα (1850 GMT), ξέσπασε πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από τη γραμμή του τερματισμού του μαραθωνίου αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε, ανέφερε η αστυνομία. Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστώνης, η πυρκαγιά δεν συνδέεται με τις εκρήξεις.

«Μην κάνετε κανένα λάθος, θα φτάσουμε ως το τέλος και θα βρούμε ποιος και γιατί το έκανε αυτό» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «όσοι ευθύνονται γι' αυτήν την πράξη -άτομα ή ομάδες- θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη». «Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος το έκανε και γιατί, οι πολίτες δεν θα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα πριν εξετάσουμε όλα τα γεγονότα», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αυξήσει την ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είναι απαραίτητο, μετά τις εκρήξεις.

Εν τω μεταξύ, αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής το FBI μελετούν βίντεο και φωτογραφίες από τον Μαραθώνιο της Βοστώνης αναζητώντας στοιχεία για να εντοπίσουν ποιος ευθύνεται

«Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων»

Σε συνεχή επικοινωνία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις τοπικές αρχές στη Μασαχουσέτη, βρίσκονται η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και το Γενικό Προξενείο στη Βοστώνη για να διερευνήσουν κατά πόσο μπορεί να υπάρχουν Έλληνες τραυματίες από τις χθεσινοβραδινές εκρήξεις κοντά στη γραμμή του τερματισμού του ιστορικού Μαραθωνίου.

«Δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, καμία επίσημη πληροφορία για Έλληνα τραυματία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος.

«Από την πρώτη στιγμή, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή, τόσο με τις τοπικές αρχές, όσο και με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ» ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, επισημαίνοντας ότι «πρώτα απ' όλα, θελήσαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας και στη συνέχεια να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο αν υπάρχει Έλληνας πολίτης ή άτομο ελληνικής καταγωγής ανάμεσα στους τραυματίες».

Ο Έλληνας πρόξενος στη Βοστώνη, Ηλίας Φωτόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές της πόλης και με το Μητροπολίτη Μεθόδιο και δεν υπάρχει καμία μαρτυρία ή πληροφορία για Έλληνα τραυματία.

Από τους 23.326 δρομείς που ξεκίνησαν τον αγώνα, 17.584 τον ολοκλήρωσαν πριν από την έκρηξη, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο μαραθώνιος της Βοστώνης διεξάγεται την «Ημέρα των Πατριωτών» κάθε τρίτη Δευτέρα του Απριλίου, από το 1897. Ο αγώνας που ξεκινά από το Χόπκιντον και ολοκληρώνεται στην Κόπλι Σκουέαρ προσελκύει περίπου μισό εκατομμύριο θεατές και περίπου 20.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο.

Τον φετινό μαραθώνιο ο οποίος σημαδεύτηκε από τα τραγικά γεγονότα κέρδισαν o Λελίσε Ντεσίσα από την Αιθιοπία στους άνδρες και η Ρίτα Τζέπτου από την Κένυα, συνεχίζοντας την κυριαρχία των αφρικανών δρομέων στον μαραθώνιο.

Καταδικάζει η Ελληνική Κυβέρνηση

Tην "απόλυτη καταδίκη και τον αποτροπιασμό" της ελληνικής κυβέρνησης για τη "βάρβαρη επίθεση" στον Μαραθώνιο της Βοστόνης εξέφρασε, με δήλωσή του, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

"Είναι επίθεση ενάντια σε όλους μας. Ενάντια στον συμβολισμό του Μαραθωνίου και τις αξίες που πρεσβεύει. Αυτές τις δύσκολες ώρες, οι σκέψεις μας είναι με τους τραυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό σας", τόνισε.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το βίντεο της έκρηξης

Keywords
Τυχαία Θέματα