Με θολωμένο το μυαλό τρώμε ήττες παντού....

του Μανώλη Κοττάκη

Εγωισμό, εθνικό εγωισμό δεν έχουμε για να δούμε ότι τρώμε ήττες παντού στην γειτονιά μας, σε προνομιακά πεδία για εμάς;

Θα σας πω την αμαρτία μου σήμερα!
Καλή η ανάλυση για το νέο πολιτικό σκηνικό, άγια η κριτική που ασκούμε στους δανειστές, σωστή η αντίδραση μας σε όλα αυτά αλλά βαρέθηκα την γκρίνια.

Εμείς οι Έλληνες, λαός υπερήφανος,  έχουμε φορέσει μαύρες πλερέζες τα δύο τελευταία χρόνια, κλαίμε συνεχώς για το κακό που μας βρήκε, μας φταίνε διαρκώς οι πάντες, η αυτοκριτική είναι μια άγνωστη λέξη, μα το κυριότερο;

Δεν πάμε την συζήτηση παρακάτω.

Δεν τραβάμε μια γραμμή με το παρελθόν, δεν συζητάμε τι πρέπει να κάνουμε για να βγούμε από την περιπέτεια. Ο δημόσιος διάλογος  περιέχει μόνον αρνητισμό, σύνδρομο καταδίωξης, απομονωτισμό, αντιγερμανισμό. Το πυκνό μαύρο σύννεφο λαικισμού που έχει εγκατασταθεί πάνω από τα κεφάλια μας , εμποδίζει να δούμε καθαρά τον ορίζοντα.  

Αναρωτιέμαι: Εγωισμό, εθνικό εγωισμό δεν έχουμε για να δούμε ότι πέρα από το μνημόνιο, πέρα από τους δανειστές μας και τους κακούς κερδοσκόπους , υπάρχουν δίπλα μας, γύρω μας, απέναντι μας, χώρες που ξεκίνησαν από πολύ δυσμενέστερη βάση σε σύγκριση με εμάς και σήμερα έχουν φτάσει να μας ανταγωνίζονται στα ίσια και να μας ξεπερνούν σε πάρα πολλούς τομείς;

Εγωισμό, εθνικό εγωισμό δεν έχουμε για να δούμε ότι τρώμε ήττες παντού στην γειτονιά μας, σε προνομιακά πεδία για εμάς;  Ότι η πολιτική μας έχει «γεράσει» τόσο ώστε ακόμη και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που μας παρατηρούσαν με θαυμασμό στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μας κοιτούν σήμερα με συγκατάβαση και οίκτο αντιλαμβανόμενες πόσο βιτρίνα ήμασταν; Τόσο πολύ έχει θολώσει η κρίση μας;

Τα στοιχεία είναι καταλυτικά και μόνο που τα διαβάζω ντρέπομαι.

Η ελληνική παραγωγγικότητα ανέρχεται σε 35 δολάρια ανά ώρα  την στιγμήπου στην Νότια Ευρώπη είναι 49 δολάρια και στην Ανατολική 55.

Ο τουρισμός μας φθίνει και βασίζεται περισσότερο στην εσωτερική ζήτηση. Το 70 % της κίνησης προέρχεται από το εσωτερικό και μόνο το 30% από το εξωτερικό. Θέλετε να μάθετε τα ποσοστά των ανταγωνιστών μας? Ισπανία 66 % εσωτερικός-34 % εξωτερικός. Τουρκία 55 % εσωτερικός -45 % εξωτερικός, Ιταλία 65% εσωτερικός -35 % εξωτερικός, Πορτογαλία 34 % εσωτερικός - 66 % εξωτερικός. Όλοι  έχουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια.  

Η γεωργία μας; Σε κακό χάλι! Το μερίδιο των προιόντων μας στις ευρωπαικές αγορές ανέρχεται μόλις σε 2% ενώ της Ιταλίας σε 10% και της Ισπανίας σε 10%.

Είμαστε τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στην Ευρώπη και όμως πουλάμε χύμα το 60% της παραγωγής μας στους Ιταλούς  οι οποίοι συσκευάζουν πουλάνε το λάδι για δικό τους. Χάνουμε έτσι ένα ευρώ το κιλό. Ελέγχουμε το 28% της παγκόσμιας αγοράς στην φέτα αλλά η κτηνοτροφία μας είναι αβοήθητη. Στις ιχθυοκαλλιέργειες αν και ξεκινήσαμε δυναμικά, με τα μυαλά που κουβαλάμε σε δύο χρόνια οι Τούρκοι θα μας έχουν ξεπεράσει, λένε οι τελευταίες έρευνες, σε όγκο παραγωγής. Θα μας πάρουν και αυτές τις αγορές.

Η ναυτιλία μας; Μολ

Keywords
Τυχαία Θέματα