Με το βλέμμα στο νέο δάνειο

Μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Γιούρογκρουπ για την 6η δόση προς τη χώρα μας, τα 8 δισ. αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου. Πλέον αναμένεται η αντίστοιχη απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στις 5 Δεκεμβρίου, ωστόσο έχει θέσει ως προϋπόθεση ότι θα έχουν συντελεσθεί πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες. Αυτές θα προωθηθούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εγκριθεί σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή και θα εκδοθεί αμέσως. Στόχος πλέον του οικονομικού επιτελείου είναι να ολοκληρωθούν

τάχιστα οι διαδικασίες για το δεύτερο μνημόνιο και το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Η τρόικα αναμένεται στην Αθήναηνά στις 12 Δεκεμβρίου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση αλλά και για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι επιθυμία του είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη σύναψη του νέου δανείου προς την Ελλάδα εντός του 2011.

«Θα λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου» δηλώνει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με επιστολή προς τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στη 1.00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή με παρόντα όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Κύριο θέμα το πολυνομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία και τις συντάξεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται παρέμβαση του κ. Παπαδήμου για τις τελευταίες κόντρες μεταξύ μελών του υπουργικού, ενώ υπενθυμίζεται πως ήδη τόσο η ΝΔ όσο και το ΛΑΟΣ έχουν εκφράσει σοβαρότατες ενστάσεις για την εφεδρεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα