Μεγαλύτερο κούρεμα ζητά το ΔΝΤ

Ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται σημαντική μείωση, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ανάσα». Ο κ. Μπλανσάρ τόνισε ότι το «κούρεμα» που προβλέπεται στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, ίσως χρειαστεί να ξεπεράσει το
50%.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εξάλλου, επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με το οποίο κρίνεται ανεπαρκές το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας. Το περιοδικό εκτιμά ότι το Ταμείο αμφιβάλλει για την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους και σημειώνει ότι θα έπρεπε να ληφθούν νέα μέτρα προκειμένου η χώρα μας να αποφύγει τη χρεοκοπία και να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει με τους πιστωτές της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κλέμενς Φούεστ. Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ δηλώνει ότι το «κούρεμα» κατά 50% του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετό προκειμένου να μπει η χώρα σε μια βιώσιμη πορεία και εκφράζει την εκτίμηση ότι η συμμετοχή των επενδυτών στην αναδιάρθρωση του χρέους θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, ακόμα κι αν προέκυπτε ο κίνδυνος ανοιχτής χρεοκοπίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα