Μείωση του εφάπαξ με αντιδράσεις

Τη μείωση των εφάπαξ του Δημοσίου κατά 22,63% ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ κατά τη συνάντηση τους. Η μείωση αφορά και τις αιτήσεις που εκκρεμούν και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμα εφάπαξ. Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι κατ΄ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των εφάπαξ αλλά και η είσπραξη 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την επόμενη δόση ληξιπρόθεσμων

οφειλών του δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, που δηλώνει ότι δε θα δεχθεί καμία μείωση και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς όπως τονίζει άλλα υποσχόταν προεκλογικά.

Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, που είχαν ζητηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι οποίες είναι έτοιμες από τις αρχές Μαΐου, 23 ταμεία χορηγούν εφάπαξ με ποσά που είναι υψηλότερα από τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί. Πρόκειται για τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εταιρειών τσιμέντων, των υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, του Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου, των νομικών, των απασχολούμενων στα μέσα ενημέρωσης, των εφημεριδοπωλών των υπαλλήλων πρακτορείων Τύπου, των ιπποδρόμων, της ΔΕΗ, της ΕΡΤ, του τουρισμού, της Εμπορικής Τράπεζας, της Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας, των μηχανικών, των αστυνομικών και των εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περικοπή των εφάπαξ που χορηγούν τα Ταμεία αυτά σε ποσοστό από 10% έως 30%, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο, η περικοπή να γίνει αναδρομικά ακόμη και από την 1-1-2011.

Διαβάστε την προηγούμενη είδηση εδώ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα