Μεξικό: Πέφτουν τα ποσοστά του Πένια Νέτο

Το ποσοστό του πολιτικού που προηγείται εν όψει των προεδρικών εκλογών της 1ης Ιουλίου στο Μεξικό, του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Ενρίκε Πένια Νέτο, μειώθηκε κατά 2,6%, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται φέτος, γεγονός που αποδίδεται σε μια σειρά λαθών που έκανε σε δημόσιες εμφανίσεις του.

   Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρίας Consulta Mitofsky, ο πρώην
κυβερνήτης της Πολιτείας του Μεξικού συγκεντρώνει 42%, ποσοστό μειωμένο κατά τι από μια προηγούμενη δημοσκόπηση τον Δεκέμβριο, όταν το ποσοστό του ανερχόταν σε 44,6%.

   Η πτώση της δημοτικότητας του 45χρονου Πένια Νέτο καταγράφεται έπειτα από ορισμένες "γκάφες" του υποψηφίου του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος(PRI), του κόμματος που κυβέρνησε για επτά δεκαετίες τη χώρα προτού το κυβερνών σήμερα συντηρητικό Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN) αποσπάσει την εξουσία.

   Ο υποψήφιος αρχικά δεν κατάφερε να πει τον τίτλο ούτε ενός βιβλίου που τον έχει επηρεάσει πέραν της Βίβλου και κατόπιν εμφανίστηκε να αγνοεί πόσο κοστίζει σήμερα μια τορτίγια από καλαμποκάλευρο, ένα βασικό διατροφικό είδος στη χώρα.

   Το κυβερνών PAN του προέδρου Φελίπε Καλδερόν δεν έχει επιλέξει τον υποψήφιο ή την υποψήφια του στις προεδρικές εκλογές, αλλά αυτή που προηγείται είναι η Χοσεφίνα Βάσκες Μότα, το ποσοστό της οποίας αυξήθηκε στο 20,8%, σύμφωνα με την Μιτόφσκι. Το Σεπτέμβριο συγκέντρωνε 17,2% στηνπρόθεση ψήφου. Η Βάσκες Μότα, 50 ετών, πρώην υπουργός Παιδείας, μάχεταιμε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ερνέστο Κορδέρο και τον πεπειραμένο πολιτικό Σαντιάγο Κριλ για το χρίσμα του PAN.

   Μεταξύ των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος η Βάσκες Μότα προηγείται με διαφορά 10 και πλέον μονάδων έναντι των αντιπάλων της.

   ΟΆντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού καιυποψήφιος του κεντροαριστερού PRD, ο οποίος είχε χάσει με μικρή διαφοράστις εκλογές του 2006 και είχε καταγγείλει νοθεία, βλέπει το ποσοστό του να αυξάνεται καθώς μετακινείται σε πιο κεντρώες θέσεις. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση συγκεντρώνει το 17,2%, από 16,1% το Νοέμβριο.

   Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων από την 26η ως την 29η Δεκεμβρίου και έχει ποσοστό σφάλματος ±3,1%.
Keywords
Τυχαία Θέματα