Μια πολιτική για το βιβλίο

Τι είναι στις ημέρες μας το βιβλίο; Πολιτιστικό αγαθό ή εμπορικό προϊόν; Κομμάτι της βιομηχανικής παραγωγής ή ψηφιακή υπηρεσία; Πόσο επηρεάζεται από το διαδίκτυο και ποιο θα είναι το μέλλον των βιβλιοπωλείων σε μιαν εποχή που θα έχουν αυξηθεί με κατακόρυφο ρυθμό οι ηλεκτρονικές πωλήσεις μέσω της Amazon; Ποιες συνέπειες θα έχει κάτι τέτοιο όχι μόνο στα μικρά και τα μεσαία βιβλιοπωλεία, αλλά και στις μεγάλες αλυσίδες που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα; Κι ακόμα, τι θα απογίνουν τελικά τα μικρά βιβλιοπωλεία, που πιέζονται εδώ και καιρό από τις αλυσίδες με αποτέλεσμα να μειώνεται επικίνδυνα ο αριθμός
τους (όταν δεν σβήνουν ολοκληρωτικά από τον χάρτη); Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που ετέθησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας του συνεδρίου το οποίο διοργανώνει στο κινηματοθέατρο «Τριανόν» ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ).

Στο συνέδριο, που έχει τίτλο «Κανόνες πλοήγησης στο πέλαγος του βιβλίου. Από τον Όμηρο στον Γουτεμβέργιο και από εκεί στο ηλεκτρονικό βιβλίο», συμμετέχουν εκδότες, συγγραφείς, τυπογράφοι, βιβλιοθηκονόμοι, βιβλιοπώλες και ειδικοί στα θέματα πνευματικών δικαιωμάτων.

Όλοι οι σύνεδροι διατύπωσαν χθες την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει την τελευταία διετία η εκδοτική αγορά στην Ελλάδα. Όπως σημείωσαν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκδοτών, τα σωματεία κατέφυγαν την περασμένη χρονιά στη λύση των παζαριών με αποτέλεσμα να πουληθούν γύρω στο ένα εκατομμύριο βιβλία. Το ζήτημα, όμως, είναι, πρόσθεσαν οι ίδιοι, με ποιον τρόπο θα αποκατασταθούν οι δεσμοί του εκδότη με τον βιβλιοπώλη γιατί μόνο διαμέσου του βιβλιοπωλείου μπορεί να ισορροπήσει η εκδοτική παραγωγή και να επιστρέψει στην κερδοφορία. Το βιβλιοπωλείο, τόνισαν από τη μεριά τους οι βιβλιοπώλες, παραμένει μέχρι και σήμερα ο κρισιμότερος σύνδεσμος ανάμεσα στον εκδότη και τον αναγνώστη και αυτό επιβάλλει τη συνεργασία εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών.

Μια αισιόδοξη νότα στο συνέδριο έδωσε ο Γιάννης Τροχόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που παρουσίασε το πρόγραμμα της βιβλιοθήκης την οποία έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει το ίδρυμα. Η βιβλιοθήκη θα περιλαμβάνει ένα δημόσιο (για το κοινό) κι ένα ερευνητικό (για τους ειδικούς) τμήμα.

Στη σημερινή, δεύτερη μέρα του συνεδρίου αναμένονται με ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις των θέσεων των κομμάτων για την παρούσα συγκυρία στον χώρο του βιβλίου. Θα μιλήσουν εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ.

Το Σάββατο το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας θα μιλήσει για την εξειδίκευση και την εφαρμογή των νόμων που ρυθμίζουν ζητήματα σχετικά με το βιβλίο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα