Μηνύματα στην Ελλάδα

Ζήτημα ταύτισης της Ελλάδας με την πρότασή της για το μέλλον της Ευρώπης έθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία συνέκρινε με το σχέδιο Μάρσαλ τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Είπε ότι η Ελλάδα εισπράττει μιάμιση φορά το ΑΕΠ

της ως συνολική βοήθεια από την Ευρώπη. Όπως είπε δεν είναι ζήτημα αλληλεγγύης αλλά αν υπάρχει ταύτιση στην Ελλάδα με αυτό που έχουμε προτείνει. Αυτό είναι το μεγάλο καθήκον που έχουμε μπροστά μας, έχει να κάνει με τα πολιτικά κόμματα, με την πολιτική κουλτούρα» τόνισε.

Χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την ερώτηση που της τέθηκε για το ενδεχόμενο ενός πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας μας στο ευρώ.

«Η υπόλοιπη Ευρώπη να σεβαστεί την ψήφο του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι ελληνικές εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, είπε ότι αν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, την επόμενη φορά που θα δικαιούται δόση δανείου θα υπάρξει πρόβλημα.  

«Ελπίζω ότι στις 17 Ιουνίου η Ελληνική Δημοκρατία θα επιλέξει το δρόμο της παραμονής στη ζώνη του ευρώ και ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει με την ψήφο του αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η κρίση στην Ισπανία δεν συνδέεται ούτε επηρεάζει το ελληνικό ζήτημα.

Τη θέση πως, αν μια χώρα δεν είναι πρόθυμη να συνεργαστεί, θα πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες και πως στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας, αν δεν υπάρχει αυτή η πρόθεση, θα πρέπει η ίδια να επωμιστεί τις συνέπειες, διατύπωσε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.

Την ίδια ώρα, στο ευρωπαϊκό οικονομικό σκηνικό κυριαρχεί η κίνηση του οίκου αξιολόγησης Fitch να υποβαθμίσει την Ισπανία κατά τρεις βαθμίδες, σε 3B από A με αρνητικές προοπτικές, φέρνοντάς την στο κατώφλι του μηχανισμού στήριξης κι ενώ η χώρα πιέζεται από τις αγορές, δανειζόμενη  στη χθεσινή δημοπρασία με επιτόκια που ξεπέρασαν το 6%. O οίκος υπολογίζει πως οι ισπανικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν κεφάλαια μεταξύ 50 και 60 δισ. ευρώ. Η Fitch απειλεί και τις ΗΠΑ με υποβάθμιση, καλώντας τες να εκπονήσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο για την οικονομία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα