Μηνύματα στην Ελλάδα

Προειδοποιήσεις προς τη νέα κυβέρνηση να τηρήσει πιστά τα όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους εταίρους και το ΔΝΤ, απηύθυναν τόσο το Βερολίνο, όσο και οι Βρυξέλλες. Θεμελιώδους σημασίας χαρακτήρισε την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα
η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας «περίπλοκο» το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών αποκαθίσταται μόνο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα και στην Γαλλία προκαλούν νευρικότητα στις αγορές, υποστήριξε ωστόσο ότι η Ευρώπη έχει δημιουργήσει τις θεσμικές προϋποθέσεις για την σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, την διευθέτηση της κρίσης χρέους.

Αρνήθηκε να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα ή να κάνει εκτιμήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ που ρωτήθηκε για σχετικές «προειδοποιήσεις» στελεχών του Ταμείου μετά το κλείσιμο της κάλπης. Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο έχει συνδέσει τη συνέχιση της στήριξης με την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων.

Μήνυμα για την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε διεθνές επίπεδο, με συγκεκριμένες αναφορές στην Ελλάδα, έστειλε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ υπεραμύνθηκε της μείωσης μισθών στον ευρωπαϊκό νότο.

«Η Ελλάδα είναι ένα δημοκρατικό, κυρίαρχο κράτος. Οι πολίτες της ψήφισαν και εξέλεξαν αυτούς που θα αναλάβουν την ευθύνη της χώρας» ανέφερε ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας η πλήρης και έγκυρη εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος, ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι και να οδηγηθεί το χρέος της χώρας σε βιώσιμα επίπεδα».

Το μέλλον της Ελλάδας ανήκει στην ευρωζώνη λέει και η Κομισιόν, επισημαίνοντας, τη διαθεσιμότητα της Επιτροπής να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα την οδηγήσουν σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.

Στον αντίποδα, τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο πληθυσμός βρίσκεται στα όριά του όσον αφορά τη λιτότητα, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος εκτίμησε ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ πρέπει να επανεξετάσουν την κατάσταση. «Βλέπουμε πως στην Ελλάδα ο λαός βρίσκεται στα όριά του» είπε και τόνισε ότι στις συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, «υπάρχουν μηχανισμοί εκτίμησης, προσαρμογής, ρύθμισης».

Τέλος, η Χρυσή Αυγή δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στη νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι η σύνθεσή της, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην συμμετάσχει στην ελληνική κυβέρνηση κανένα ξενοφοβικό ή εθνικιστικό κόμμα», πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα