Μισθοί Βαλκανίων για την ανταγωνιστικότητα

Στην ανάγκη μείωσης των μισθών ώστε να ανακτηθούν οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, επέμειναν οι εκπρόσωποι της τρόικας, - Ρεν, Τόμσεν και Άσμουσεν -δίδοντας εξηγήσεις στις επιτροπές οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη «συνταγή» που ακολουθείται στην περίπτωση της Ελλάδας. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, παραδέχτηκαν ότι σκοπός είναι οι μισθοί και οι συντάξεις

στην Ελλάδα να φτάσουν σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας, δηλαδή στα 150 ευρώ το μήνα.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας παραδέχθηκαν ότι είναι επώδυνη η λύση για την Ελλάδα αλλά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική παρά τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί. Αναφερόμενοι στους λόγους αποτυχίας του πρώτου προγράμματος στάθηκαν ιδιαίτερα στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται αρκετά γρήγορα για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, δήλωσε ο Όλι Ρεν . Παράλληλα, χαρακτήρισε την «έλλειψη πολιτικής ενότητας» ως «διαρκή αχίλλειο πτέρνα».

Χρειάζεται να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα τόνισε ο Πολ Τόμσεν, αναφέροντας ότι «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, είναι πέντε φορές πάνω από τον μέσο μισθό των Βαλκανίων» και ανώτερος από τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Υποστήριξε επίσης ότι πρόγραμμα απειλείται από οργανωμένα συμφέροντα που βάζουν προσκόμματα στις μεταρρυθμίσεις.

Ο Γιέργκ Άσμουσεν, αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης και οι θυσίες του λαού  είναι σημαντικές, αλλά, όπως είπε, χρειάζονται «περαιτέρω προσπάθειες».

Προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος ένα δίκαιο φορολογικό

Χωρίς ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα έχει στο επίκεντρο του την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να στηρίξει το σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Πολ Τόμσεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

«Δεν μπορώ να δω πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει την αναγκαία κοινωνική υποστήριξη από τους πολίτες της χωρίς να αντιμετωπίσει το ζήτημα της φοροδιαφυγής», δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι παρά τις μεγάλες περικοπές δαπανών και την τεράστια αναδιάρθρωση του χρέους που ήταν στα χέρια του ιδιωτικού τομέα η Ελλάδα θα παραμείνει υπερχρεωμένη και στο μέλλον.

Σύμφωνα με την ανάλυση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα φτάσει το 116% έως το 2020 το οποίο όπως δήλωσε ο Τόμσεν είναι «ακόμα πολύ υψηλό [και] σημαίνει ότι το χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό και για την επόμενη δεκαετία».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Άσμουσεν δήλωσε ότι «υπάρχει πιθανότητα το πρόγραμμα να δουλέψει», σημειών

Keywords
Τυχαία Θέματα