Μόντι:«Η γραμμή Τορίνο-Λυών θα προχωρήσει»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που συγκάλεσε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι το βράδυ της Παρασκευή, έκανε γνωστό ότι «τα έργα για την σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Τορίνο-Λυών πρόκειται να συνεχισθούν» και ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί την βία και την παρανομία».

Σύμφωνα με τον Ιταλό τεχνοκράτη-πρωθυπουργό «μειώνεται κατά το ήμισυ ο χρόνος σύνδεσης Ιταλίας-Γαλλίας, θα υπάρξει σημαντικό οικονομικό όφελος και θα αυξηθεί η απασχόληση στην όλη περιοχή.

Βασιζόμενη στα στοιχεία αυτά, κατά συνέπεια, η κυβέρνηση
της Ρώμης αποφάσισε να επιβεβαιώσει την δέσμευσή της για την άμεση υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου».

Η ομάδα κατοίκων της περιοχής Πεδεμόντιο, στην κοιλάδα Βαλ Ντι Σούζα, που ζητά να μην προχωρήσουν τα έργα, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της.
Χθες βράδυ, διαδηλωτές μπλόκαραν επί τρεις ώρες τον αυτοκινητόδρομο Α32 Τορίνο-Μπαρντονέκκια.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης στο κίνημα «No Tav» (όχι στην υψηλή ταχύτητα) πραγματοποιήθηκαν, παράλληλα, στην Τεργέστη, στην Μπολώνια, την Γένοβα, το Μιλάνο, την Ρώμη και την Νάπολη.

«Αν θέλετε να συνεχίσετε το έργο αυτό, θα πρέπει να μας συλλάβετε όλους, διότι δεν πρόκειται να κάνουμε ποτέ πίσω. Συμπαθούμε τον Μόντι, αλλά πρέπει να αποφύγει τις επιδείξεις δύναμης», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής του κινήματος, ο Αλμπέρτο Περίνο.

Οι κινητοποιήσεις των ημερών αυτών και τα μπλόκα στους αυτοκινητόδρομους μείωσαν τον ανεφοδιασμό της κοιλάδας με τρόφιμα και καύσιμα. Υπάρχουν και επιχειρήσεις που άρχισαν να θέτουν τους εργαζόμενους σε ταμείο ανεργίας.

Το συγκεκριμένο έργο, άρχισε να σχεδιάζεται το 1991.

Υπολογίζεται ότι θα κοστίσει τουλάχιστον είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ και θα μπορεί να συνδέει, στο μέλλον, το Μιλάνο με το Παρίσι σε τέσσερις ώρες.

Το 40% του συνολικού κόστους πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ενώ τα έργα στην Γαλλία έχουν ήδη ξεκινήσει, στο Πεδεμόντιο της Ιταλίας έχουν στηθεί μόνο τα πρώτα εργοτάξια, εξαιτίας και των ισχυρών αμφισβητήσεων.

Το κίνημα «Νο Tav», υποστηρίζει ότι «με τις σήραγγες που θα ανοίξουν, η ατμόσφαιρα πρόκειται να μολυνθεί με ουράνιο και αμίαντο», κάτι που διαψεύδεται από τους ειδικούς της κυβέρνησης της Ρώμης.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στην ιταλική πρωτεύουσα, έχει προγραμματισθεί νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου «υψηλής ταχύτητας» και, όπως ανακοίνωσε ο νομάρχης της Αιώνιας Πόλης «οι αστυνομικές δυνάμεις είναι σε ύψιστη επιφυλακή για να αποφευχθούν ακρότητες».

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχει κίνδυνος να καταφέρουν να παρεισφρήσουν στην κινητοποίηση κουκουλοφόροι, μέλη των λεγόμενων «Βlack bloc» και για τον λόγο αυτό, η κυβέρνησης ης Ρώμης έχει ζητήσει την συνεργασία της Ίντερπολ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα