Για μια Ευρώπη ανοιχτή σε μετανάστες

Ανοιχτή θέλουν την Ευρώπη στους μετανάστες - αυτό ήταν το αποτέλεσμα ψηφοφορίας του κοινού, που παρακολούθησε χτες μια εκδήλωση με το συγκεκριμένο θέμα και την οποία οργάνωσαν από κοινού, το BBC World News, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Intellegence Squared και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Εν τω μεταξύ, την ίδια ημέρα διοργανώθηκε στο Αμφιθέατρο του Αθήνα

9.84 μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ιθαγένεια των παιδιών μεταναστών που γεννιούνται και ανατρέφονται στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού που παρακολούθησε την εκδήλωση στην Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, είχε έρθει με αυτή την άποψη, την οποία δεν μετέβαλε, μολονότι υπήρξε μια μικρή αλλαγή υπέρ των υποστηρικτών της άποψης που ζητά «κλειστή πόρτα στους μετανάστες».

Πρωταγωνιστές της βραδυάς ήταν ο συγγραφέας Ντέιβιντ Μάρεϊ και ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, που επιχειρηματολόγησαν υπέρ της άποψης «να κλείσει η Ευρώπη την πόρτα στη μετανάστευση» και η καθηγήτρια Αντιγόνη Λυμπεράκη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, που τοποθετήθηκαν κατά της συγκεκριμένης άποψης.

Αναλυτικότερα, στην ομιλία του ο Ντ.Μάρεϊ υποστήριξε, ότι -ενώ ο ίδιος τοποθετείται υπέρ της παροχής ασύλου σε όσους το αιτούνται και κρίνεται επιβεβλημένο- σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση είναι αρνητικός, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως πρόκειται για ένα πολύπλοκο φαινόμενο. Υπογραμμίζοντας, εξάλλου, ότι πλέον η πραγματικότητα εξελίσσεται έτσι ώστε, οι γηγενείς να «μεταβάλλονται σε μειονότητα μέσα στην ίδια τους την πόλη», ο κ.Μάρεϊ υποστήριξε ότι το 50% των Ρουμάνων που ζουν στη Βρετανία έχουν συλληφθεί και άρα η εγκληματικότητα συναρτάται ευθέως με τη μετανάστευση.

Αναγνωρίζοντας ακόμη πως «οι μετανάστες κάνουν δουλειές που εμείς δεν κάνουμε», ο κ.Μάρεϊ ζήτησε «να μην εισάγουμε ξένους» για αυτό τον σκοπό, ενώ προέτρεξε στην επιχειρηματολογία των αντιπάλων του, αφενός απορρίπτοντας τη θέση πως «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους μετανάστες». «Αυτό είναι λάθος», είπε, «και αν το αποδεχθούμε, θα παραχωρήσουμε έδαφος στους εξτρεμιστές» και αφετέρου σημειώνοντας πως δεν είναι δημογραφικοί οι λόγοι που συνηγορούν υπέρ της μετανάστευσης, «διότι και οι μετανάστες επίσης γερνάν»...

Στην Ευρώπη της κρίσης, περισσότεροι Πορτογάλοι μετακομίζουν στην Αγκόλα, από όσοι Αγκολέζοι στην Πορτογαλία, παρατήρησε η κ.Λυμπεράκη στην ομιλία της και παρέθεσε ορισμένα στοιχεία ως προς τη μετανάστευση. Ένας στους 10 Ευρωπαίους, είπε, έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα από αυτή που ζει, τα 2/3 των οποίων προέρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης. Στη διάρκεια της κρίσης λιγότεροι μετανάστες ήρθαν στην Ευρώπη και λιγότεροι έφυγαν, ενώ είναι γνωστό ότι η Γηραιά Ήπειρος ... γηράσκει ταχέως.

Η κ. Λυμπεράκη υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ενσωματώσουμε τη μετανάστευση στο όραμα μιας μελλοντικής Ευρώπης, υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούμε να ζούμε στον «φιλντισένιο πύργο μας, γιατί τέτοιος πύργος δεν υπάρχει» και θα έπρεπε αντίθετα να ανησυχούμε, διότι μας έκλεισαν έξω απ΄τους πύργους τους η Κίνα κι η Ινδία. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε η ομιλήτρια, σε περιόδους κρίσης «ο φόβος για τον άλλο, τον άγνωστο» προβάλλεται ως τρόπος διαχείρισης της κρίσης, μολονότι για κάθε γενιά μεταναστών (όπως ο 'Αινστάιν) υπάρχουν πολλοί επιτυχημένοι απόγονοι δεύτερης γενιάς (όπως ο Στιβ Τζόμπς, που ήταν Συριακής καταγωγής κ.α.), ενώ τελικά η ανάπτυξη δεν συναρτάται μόνο με προϊόντα και με κίνηση κεφαλαίων - «συναρτάται κυρίως με την ανταλλαγή ιδεών και με τους νέους, καινοτομικούς τρόπους παραγωγής. Γι΄αυτό» τόνισε «ακόμη κι οι πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης, ζητούν από τις πλούσιες χώρες να χαλαρώσουν το καθεστώς προς τους μετανάστες για να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή».

Αν ανοίξουμε την πόρτα σε οποιουσδήποτε έρχονται από οπουδήποτε, υπάρχουν συνέπειες - στις ελληνικές φυλακές το 50% των κρατουμένων είναι μετανάστες, είπε ο Μάκης Βορίδης στην ομιλία του. Τονίζοντας ότι μια τέτοια στάση της Πολιτείας θα σημάνει αύξηση της εγκληματικότητας, ο βουλευτής έθεσε το επιπλέον ερώτημα που αναφέρεται στην ποιότητα ζωής που μπορεί να προσφέρει η κοινωνία μας στους μετανάστες - «μπορούμε να τους προσφέρουμε τα απαραίτητα;» παρατήρησε.

Αναφερόμενος επίσης στη σημασία του ελέγχου, ο Έλληνας βουλευτής υπενθύμισε ότι «όταν υπάρχει έλλειψη δομής ελέγχου, τότε η αναπλήρωση γίνεται από τη Χρυσή Αυγή», ενώ έθεσε το ερώτημα αν τα προβλήματα που αναφέρονται στην αγορά εργασίας, τη σύγκρουση πολιτισμών, την εγκληματικότητα είναι «πραγματικά προβλήματα. Εσείς, που λέτε ότι οι αντιλήψεις μας δημιουργούν τα προβλήματα, δεν τα αναγνωρίζετε ως υπαρκτά προβλήματα;» παρατήρησε.

Τέλος, ο Μπερνάρ Κουσνέρ υποστήριξε ότι «η μετανάστευση είναι αναπόφευκτη. Δεν υπάρχει τρόπος να την αποκλείσουμε, γιατί πάντα θα υπάρχει στους κατατρεγμένους η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή». Παραπέμποντας στο παράδειγμα της Βρετανίας, «που είναι μια χώρα- νησί, που περικλείεται από θάλασσα», ο ομιλητής σημείωσε ότι παρά ταύτα «οι μετανάστες, ακόμη και κολυμπώντας, φτάνουν στις ακτές της». 'Αρα, σημείωσε, το σωστό ερώτημα θα ήταν αν μπορούμε να επιβραδύνουμε τη μετανάστευση - διότι η Ευρώπη θα είναι πάντα «μαγνήτης» για τους μετανάστες , το 1/3 του γαλλικού πληθυσμού προέρχεται από μετανάστες».

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα