«Να λάβει μέτρα η Ισπανία»

Για να επανέλθει η ανάπτυξη και να καμφθεί το ποσοστό ανεργίας η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να διευκολύνει κατά προτεραιότητα την πρόσβαση σε πιστώσεις και να ενισχύσει τα βοηθήματα προς τους άνεργους, δήλωσε στην Μαδρίτη όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη σήμερα ο Φινλανδός Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρεν.

Αν και η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης γνώρισε «θετικές εξελίξεις» κατά τους τελευταίους λίγους μήνες, εντούτοις η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη «θηλιά» που συνιστά η δυσχέρεια των

ισπανικών επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις, είπε ο Ρεν κατά την διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.

Ο Ρεν επισήμανε παράλληλα ότι η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Μαριάνο Ραχόι πρέπει να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στην αγορά της εργασίας «βοηθώντας τους άνεργους είτε να ξαναβρούν δουλειά, ή να επανεκπαιδευτούν επαγγελματικά».

Το ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει το 26,02% του εργατικού δυναμικού της Ισπανίας και αυξάνεται στο 55,13% για το εργατικό δυναμικό των νέων κάτω των 25 ετών.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου της έλλειψης απασχόλησης των νέων αποτελεί την «πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και όλες οι επιμέρους οικονομικές πολιτικές έχουν κεντρικό στόχο να παταχθεί η ανεργία», είπε ο Ντε Γκίντος.

Ο Επίτροπος Ρεν δήλωσε ότι «η κατάσταση έχει καταστεί δυσχερής για πολυάριθμους Ισπανούς» και τόνισε ότι όσο κι αν είναι δύσκολη χρονιά η φετινή, «πρέπει να καταστεί αφετηρία επανόδου στην ανάπτυξη».

Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί εκ νέου ο στόχος που θέτουν οι Βρυξέλλες για τη συρρίκνωση του ισπανικού δημόσιου ελλείμματος την 22α Φεβρουαρίου.

«Συνυπολογίζουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές και τα περιθώρια που αφήνει η δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας», είπε.

«Αν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση της ισπανικής οικονομίας, ο στόχος για τη μείωση του ισπανικού ελλείμματος θα αναθεωρηθεί» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισήμανε.

Η Επιτροπή εκτίμησε πρόσφατα ότι αφού έχουν εκτροχιαστεί τα δημοσιονομικά μεγέθη ισπανικών περιφερειών, η κεντρική κυβέρνηση είναι δύσκολο να επιτύχει την ζητούμενη από αυτήν συυρίκνωση του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης.

Στα τέλη του 2011 το έλλειμμα έφτανε το 9,4% του ισπανικού ΑΕΠ και τέθηκε ο στόχος στα τέλη του 2012 να μειωθεί στο 6,3% του ΑΕΠ, στα τέλη του 2013 στο 4,5% του ΑΕΠ, αλλά και στα τέλη του 2014 στο 2,8%.

Αλλά ο στόχος που τέθηκε δεν υλοποιήθηκε εν τέλει στα τέλη του 2012 κατά τις υπάρχουσες ενδείξεις, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ντε Γκίντος είπε ότι είναι θέμα ολίγων ημερών να δημοσιευτούν τα επίσημα στοιχεία για το 2012, που θα καταδείξουν την «τεράστια προσπάθεια» ανάταξης των δημοσίων οικονομικών εκ μέρους της κυβέρνησης στη Μαδρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα