«Να το αποδείξουμε ότι είμαστε σπουδαίοι»

Ο μεγάλος ποιητής μας Νάνος Βαλαωρίτης μιλά στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και την Κωνσταντίνα Βρεττού για την κατάσταση στην Ελλάδα, τις ανησυχίες του για την ανεργία και την ελευθεροτυπία, τη στάση της Ευρώπης. "Να παράγουμε σκέψη και έργα, λέει. Η ανθεκτικότητά μας θα φανεί και πάλι".
"Σ' εμάς, δυστυχώς, έχει πέσει ένα μεγάλο βάρος αυτής της ανωμαλίας που βλέπουμε στα
οικονομικά, η οποία στην περίπτωσή μας επεκτάθηκε ακόμα και στα πολιτισμικά. Δηλαδή κατηγορίες του τύπου ότι δεν είμαστε καλοί άνθρωποι, ότι είμαστε απατεώνες, τεμπέληδες και τέτοια", λέει ο Νάνος Βαλαωρίτης.
"Έχουμε μια διαφορετικότητα και αυτή η διαφορετικότητα γίνεται στόχος κάθε τόσο από τους Δυτικούς - και από χρόνια τώρα, από τον Μεσαίωνα και μετά, συνέχεια. Ένα σωστό πογκρόμ το οποίο χρησιμοποιήθηκε με έναν τρόπο τόσο υπερβολικό, που θυμίζει πραγματικά καταστάσεις όπως ο αντισημιτισμός. Ειρωνείες των Ευρωπαίων, συγκρίσεις με τους αρχαίους Έλληνες, όλα αυτά είναι θέματα τα οποία ξαφνικά ήρθαν στο προσκήνιο τώρα.
Εμείς ως έθνος, ως λαός, έχουμε επιβιώσει πάνω από 4.000 χρόνια με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο και έχουμε γνωρίσει πάρα πολλές κατοχές. Δεν θα βρισκόμασταν εδώ αυτή τη στιγμή αν δεν είχαμε αντέξει σε πολύ χειρότερες στιγμές.
Αυτή η ανθεκτικότητα θα φανεί μέσα σ' αυτή την κρίση. Επίσης θα φανεί και το άλλο: η κενή νοοτροπία του εθνικισμού του άδειου, ότι είμαστε σπουδαίοι επειδή είμαστε Έλληνες. Αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να το δείξουμε αυτό, να αποδείξουμε ότι είμαστε σπουδαίοι, να κάνουμε κάτι δηλαδή. Και υπάρχουνε βέβαια πολλά άτομα, πολλοί Έλληνες οι οποίοι το απέδειξαν. Μπορούμε αυτό να το κάνουμε καλύτερα ως έθνος, ως χώρα.
Οι Έλληνες πολιτικοί είναι μια κάστα, η οποία μιλάει μεταξύ της. Εμάς δεν μας ακούνε, δεν μας λογαριάζουν. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σκεφτούμε, να παράγουμε έργα. Κι αυτό, έχουμε δείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε. Δεν είμαστε ένας λαός κηφήνων ο οποίος δεν προσπαθεί και δεν εργάζεται". 
Keywords
Τυχαία Θέματα