«Ναι» υπό προϋποθέσεις

Θετικά φέρεται να αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά τη συζήτηση για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα στην περίπτωση που δεν θα συνοδευτεί από δημοσιονομικά και εισπρακτικά μέτρα, αλλά μόνο μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα όπως προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίου στελέχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι η συζήτηση που έγινε μετά το πρόσφατο Eurogroup μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι

σε θετική κατεύθυνση για την Ελλάδα.

Στα μέσα του έτους θα δοθεί, εφόσον είναι απαραίτητο, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους. Απέκλεισε δε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους μετά τις φωτιές που άναψε δημοσίευμα του Spiegel. «Το εάν και το, εάν ναι, πώς, θα το γνωρίζουμε στα μέσα του έτους», δήλωσε ο κ. Κότχαους.

«Το Βερολίνο συνδέει τα μέτρα για τη νέα βοήθεια με το πρωτογενές πλεόνασμα», εκτίμησε μιλώντας στον Αθήνα 984 και τον Τάκη Καμπύλη ο πολιτικός επιστήμονας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, Αντώνης Καμάρας.

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 είναι αρκετά υψηλότερο από όλες τις μέχρι σήμερα προβλέψεις, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ χαρακτήρισε το 2014 «πρώτο έτος της βιώσιμης ανάπτυξης», και μίλησε για σταδιακή αποκατάσταση αδικιών και μείωση φορολογικών συντελεστών. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους παραμένει ακόμη ανοικτό και κάλεσε για υιοθέτηση των «ρεαλιστικών λύσεων που υπάρχουν» το συντομότερο δυνατό. Επανάλαβε δε ότι στόχο αποτελεί η έξοδος στις αγορές το β' εξάμηνο του 2014.

«Για να τα καταφέρουμε πρέπει να δοθεί τέλος στα προγράμματα λιτότητας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος για δεύτερη μέρα σήμερα βρίσκεται στο Παρίσι ,με στόχο την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα