Νέα... μόδα στις αγοραπωλησίες τραπεζικών παγίων

Η πιστωτική ασφυξία... βάζει τρικλοποδιά σε μία πρακτική που μέχρι πρότινος αποτελούσε επιλογή και την καθιστά πλέον επιτακτική ανάγκη. Οι τράπεζες υποχρεώνονται να πουλήσουν πάγια για τα οποία όμως δεν υπάρχει ανταπόκριση λόγω έλλειψης ρευστότητας και έτσι χρηματοδοτούν οι ίδιες τη συναλλαγή.

Για παράδειγμα, η Royal Bank of Scotland ενδέχεται να δανείσει έως και 600 εκατ. στερλίνες στην Blackstone

Group, ώστε ο αμερικανικός όμιλος private equity να μπορέσει να αγοράσει μέρος του χαρτοφυλακίου εμπορικών ενυπόθηκων δανείων της πρώτης, η συνολική αξία του οποίου αγγίζει τα 1,4 δισ. στερλίνες.

Στην ελληνική αγορά τα πάγια ήταν πολύ μικρά και συνεπώς δεν παρουσιαζόταν η ανάγκη “ιδίας” χρηματοδότησης της αγοραπωλησίας. Πληροφορίες του “Κεφαλαίου” αναφέρουν ότι η πρακτική της χρηματοδότησης μίας εξαγοράς παγίων από την τράπεζα-πωλητή είναι συνηθισμένη στο εξωτερικό, ωστόσο αυτό που αλλάζει με την κρίση είναι ότι ορισμένες φορές η “ανάγκη” πώλησης είναι τόσο επιτακτική που οι όροι χρηματοδότησης δεν είναι πλέον τόσο δελεαστικοί για τις τράπεζες, που χρηματοδοτούν την πώληση δικών τους παγίων.

Στο “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο περιγράφεται η... νέα μόδα στις τραπεζικές αγοραπωλησίες καθώς και σχόλια αναλυτών για το πως η εν λόγω τακτική διευκόλυνσης του αγοραστή από τον πωλητή επηρεάζει την αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα