Νέα συνάντηση

Νέο ραντεβού σήμερα των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, με στόχο την τελική συμφωνία στα μέτρα που απαιτούνται για να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση. Σύμωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, στη χθεσινοβραδινή συνάντηση υπήρξε συμφωνία 4 σημείων:
σε μέτρα για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων, τη μείωση δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τρόπο που να διασφαλίζεται και η προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και η επιχειρηματική αυτονομία. Κατά πληροφορίες, διασώζονται μερικώς ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ ο κατώτατος μειώνεται περίπου στα 570 ευρώ. Ανοιχτό φαίνεται να παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός είχε νέες διαβουλεύσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τρόικα και Τσαρλς Νταλάρα. Στο ΠΑΣΟΚ συνήλθε εκτάκτως το πολιτικό συμβούλιο, ενώ έκτακτες συσκέψεις ακολούθησαν και σε ΝΔ και ΛΑΟΣ, με τα τρία κόμματα να διαγκωνίζονται για το ποιος «έσωσε» τον 13ο και 14ο μισθό.

«Οι εταίροι αυτή την στιγμή έχουν δυο εναλλακτικά σχέδια  στο τραπέζι το ένα αφορά την οικονομική βοήθεια με οδυνηρά μέτρα και το δεύτερο τη χρεοκοπία της χώρας  και πιθανή έξοδο από τη ευρωζωνη» φέρεται να δήλωσε στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ο Γιώργος Παπανδρέου.

Με επιστολή του στον πρωθυπουργό, έθεσε τις κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ, ενώ επανέλαβε ότι θα ήταν προτιμότερο οι εκλογές να διεξαχθούν  στο τέλος της τετραετίας.

«Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω με κάθε τρόπο να το αποτρέψω», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς δεν δέχεται περικοπές στις επικουρικές και αντιτίθεται στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

«Βρισκόμαστε στη μέση μίας μεγάλης μάχης. Μέχρι στιγμής, τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος έθεσε θέμα απομάκρυνσης από την κυβέρνηση των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να χειριστεί τη νέα δανειακή σύμβαση ομάδα τεχνοκρατών, αντί των βουλευτών, όπως στην Ιταλία.   

Όλες τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις αναμένεται να θέσουν επί τάπητος σήμερα στο Παρίσι Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί
Keywords
Τυχαία Θέματα