Νέες δραστικές περικοπές για συνταξιούχους

Ο κύβος ερρίφθη για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, δικαιούχους εφάπαξ και προνοιακών επιδομάτων, οι οποίοι θα βρεθούν το προσεχές χρονικό διάστημα αντιμέτωποι με νέες, δραστικές περικοπές. Κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, αποφασίστηκε οριστικά ότι -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος- το υπουργείο Εργασίας θα είναι ο «αρσιβαρίστας των περικοπών», καθώς θα αναλάβει την προώθηση μέτρων 4 δισ. ευρώ από τα περίπου 11,7 δισ. που πρέπει να

περικόψει το υπουργείο Οικονομικών για τη διετία 2013 - 2014.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της «εξοικονόμησης πόρων με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη» κατά την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται:

Ο περιορισμός κατά περίπου 2 δισ. ευρώ της δαπάνης για κοινωνικά επιδόματα. Από τα 90 επιδόματα που χορηγούνται σήμερα κάποια θα συγχωνευθούν, άλλα θα καταργηθούν ενώ ο αριθμός των δικαιούχων θα συμπιεστεί βάσει νέων, αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων.

Άλλο 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να εξοικονομηθεί από την επιβολή χαμηλότερου πλαφόν στα 2.400 ευρώ μικτές αποδοχές. Δηλαδή, σωρρευτικά για τις αποδοχές από οποιαδήποτε συνταξιοδοτική πηγή. Έτσι στο στόχαστρο μπαίνουν και περισσότεροι από 150.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν διπλές συντάξεις.

Από περικοπές σε εφάπαξ, επικουρικές συντάξεις και μείωση της επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία, θα εξασφαλιστεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα