Νέες προτάσεις για την Αθήνα

«Θέλουμε μία πόλη καλύτερη για όλους». Αυτό φαίνεται πως είναι το νέο σύνθημα που επικρατεί στον 3ο όροφο της Σχολής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων, όπου βρίσκεται το γραφείο του καθηγητή Παναγιώτη Τουρνικιώτη. Έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο εντατικών ερευνητικών μελετών, η ομάδα του κ. Τουρνικιώτη έχει πλέον υποβάλει τις προτάσεις της για την πολεοδομική παρέμβαση και την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας. Αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «ερευνητικό πρόγραμμα σε ετήσια
κλίμακα, ένα master plan παρεμβάσεων με επίκεντρο την Πανεπιστήμιου», προβλέπει πολλές νέες και αρκετά ρηξικέλευθες προτάσεις για την πόλη των Αθηνών. Ίσως πιο γνωστή απ' αυτές είναι η πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου.

Στόχος της μελέτης είναι ο επαναπροσδιορισμός του κέντρου της μητροπολιτικής πρωτεύουσας, μέσω της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, τη λειτουργική ανασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων με τη σύγχρονη πόλη, την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κτιρίων, την ενίσχυση του αστικού πρασίνου, τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και την πολύ-πολιτισμική ανασύνθεση του κέντρου. Το σχέδιο προβλέπει την πεζοδρόμηση του άξονα της οδού Πανεπιστημίου, με ευρύτερο στόχο τη δημιουργία ενός δακτυλίου, που θα συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους με τα μεγάλα μουσεία και τα κέντρα πολιτιστικής και εμπορικής δραστηριότητας. Σκοπός είναι να δοθεί στο κέντρο της πόλης η ιδιότητα μίας πολυκεντρικής ενότητας που θα υπερβαίνει τους διαχωρισμούς του λεγόμενου «ιστορικού κέντρου» και θα μπορεί να επεκτείνεται και ευρύτερα, «διαταράσσοντας» τους ομόκεντρους κύκλους γύρω από την Ακρόπολη.
Keywords
Τυχαία Θέματα