Νέο Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου

Σε έκτακτο Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου θα κριθεί η τύχη της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι στις 20 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση των  υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι μέχρι τότε περιμένουν όλα τα στοιχεία να είναι στη θέση τους για να ξεκινήσει η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης, ενώ χαρακτήρισε
πιθανή τη διετή παράταση -έως το 2022- της προθεσμίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ, μια ιδέα που φαίνεται για την ώρα να βρίσκει αντίθετο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Juncker σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο στόχος του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνει στο 120% αλλά θα μεταφερθεί στο 2022 από 2020. Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ αμέσως αντέδρασε σημειώνοντας ότι για το Ταμείο ο στόχος θα παραμείνει το 2020.

«Κατά την άποψη μας, το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα είναι 120% μέχρι το 2020. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αυτό που μετρά στο τέλος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε η χώρα να μπορέσει να ορθοποδήσει και να επιστρέψει στις αγορές  εν ευθέτω χρόνο», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι «εξετάζονται όλοι οι δρόμοι για τη μείωση του ελληνικού χρέους και θα συνεχίσουμε να τους εξετάζουμε τις επόμενες ημέρες». «Αυτό που θεωρούμε κρίσιμο είναι το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να επιβεβαιωθούν λίγες μόνο προαπαιτούμενες δράσεις στον προϋπολογισμό που υιοθέτησε πρόσφατα το ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ χαιρέτισε την ψήφιση του πακέτου των μέτρων λιτότητας όσο και του προϋπολογισμού την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι «ευέλικτες» για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση του κενού στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και για να διαμορφωθεί το χρέος της χώρας σε βιώσιμα επίπεδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Τάχθηκε ταυτόχρονα υπέρ στο να δοθούν άλλα δύο χρόνια στην Ελλάδα ώστε να επιστρέψει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα.

Καθησυχαστικός για τους ελληνικούς τίτλους που πρέπει να πληρωθούν στις 16 Νοεμβρίου εμφανίστηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν. Οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν στη δημοπρασία και να αναχρηματοδοτήσουν τα έντοκα γραμμάτια της Παρασκευής.
Με πληροφορίες από capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα