Νέος πρόεδρος της Κένυας, ο Κενιάτα

Ο Ουχούρου Κενιάτα, που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), ανακηρύχτηκε επισήμως σήμερα εκλεγμένος Πρόεδρος της Κένυας από την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή (IEBC), καθώς εξασφάλισε το 50,07% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Ουχούρου Κενιάτα, γιος του Γιόμο Κενιάτα, του πρώτου προέδρου της ανεξάρτητης Κένυας (1964-1978), καθίσταται σχεδόν 50 χρόνια μετά την άνοδο στην εξουσία του πατέρα του, ο τέταρτος αρχηγός του κράτους της Κένυας.

Ουχούρου Κενιάτα έλαβε το 50,07% των ψήφων. Δηλώνω ως εκ τούτου ότι είναι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κένυας", δήλωσε ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής Αχμεντ Ισακ Χάσαν.

Οι κ.κ. Κενιάτα και Οντίνγκα, αντίπαλοι στις προεδρικές εκλογές, θα πρέπει να κάνουν δηλώσεις αμέσως μετά από αυτήν την ανακοίνωση.

Ένας στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ράιλα Οντίνγκα, που ηττήθηκε με διαφορά περίπου 830.000 ψήφων, έχει ήδη δηλώσει ότι "δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών", που χαρακτήρισε ως "παραποιημένο" και θα καταθέσει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο κ. Κενιάτα υπερέβη με περίπου 8400 ψήφους το όριο του 50% (των ψήφων) που απαιτείται για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της Δευτέρας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της IEBC.

Στα τέλη του 2007, η ανακοίνωση της με πολύ μικρή διαφορά ήττας του κ. Οντίνγκα από τον απερχόμενο πρόεδρο Μουάι Κιμπάκι, μετά από μια αδιαφανή διαδικασία καταμέτρησης και κηλιδώθηκε από σοβαρές υποψίες για νοθεία, προκάλεσε τις χειρότερες πολιτικο-εθνικές βιαιότητες στη ιστορία της χώρας με περισσότερους από 1.000 νεκρούς και 650.000 εκτοπισμένους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα