Νέος σύνδεσμος της Πρίστινας στη Σερβία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι, μετά από διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, πρότεινε τον νυν πρέσβη του Κοσόβου στη Σουηδία Λιουλιζίμ Πέτσι για αξιωματικό σύδεσμο της Πρίστινας στο Βελιγράδι.

Ο κ. Χοτζάι ενημέρωσε και την πρόεδρο του Κοσόβου Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, η οποία πρέπει να υπογράψει την απόφαση, ανέφεραν ΜΜΕ στο Βελιγράδι, επικαλούμενα δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κοσόβου Αρτάν Μπεχράμι.

Ο Λιουλιζίμ Πέτσι, 47 ετών, γεννήθηκε στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, είναι

απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Πρίστινας και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

Ήταν ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών και Ανάπτυξης και ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Κοινωνίας των Πολιτών στην Πρίστινα.

Έχει διδάξει στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Πρίστινας και στο δημόσιο Πανεπιστήμιο του Πρίζρεν και ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Κέντρο για τον Δημοκρατικό Έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων και του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας στη Γενεύη.

Ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη νοτιοανατολική Ευρώπη με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μέλος του συμβουλίου της Λέσχης Εξωτερικής Πολιτικής στην Πρίστινα.

Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει 30 επιστημονικές εργασίες στον τομέα της πολιτικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής στο Κόσοβο, στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ελβετία, στη Βρετανία, στην Ολλανδία και στην Ιαπωνία.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία Βινσέντ Ντεζέρτ δήλωσε χθες, μετά από συνάντηση με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου και ότι οι αξιωματικοί σύνδεσμοι στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα θα οριστούν σύντομα.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, ο μοναδικός υποψήφιος της Σερβίας είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου για το Κόσοβο, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, αλλά σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντάνας" τονίζεται ότι η κυβέρνηση θέλει να οριστεί αξιωματικός σύνδεσμος του Βελιγραδίου στην Πρίστινα μέλος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται ακόμη ότι οι επικεφαλής των γραφείων συνδέσμου δεν θα έχουν διπλωματική ασυλία και τα συνήθη προνόμια, αλλά θα έχουν δικαιώματα ως υπάλληλοι των γραφείων της ΕΕ, στα οποία θα εργάζονται σε πρώτη φάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα