Νιγηρία: Ο στρατός σκότωσε 40 άνδρες

Ο νιγηριανός στρατός εκτέλεσε περίπου σαράντα νεαρούς άνδρες στην Μαϊντουγκούρι, προπύργιο της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα κάτοικοι της πόλης και ένας εργαζόμενος στο νεκροτομείο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων της πόλης, οι στρατιώτες πήραν τα στοιχεία χθες το βράδυ των ανδρών ηλικίας περίπου 20 ετών, τους διαχώρισαν και τους σκότωσαν.

"Οι στρατιώτες ήρθαν, πολλοί στρατιώτες, και μας ζήτησαν να βγούμε έξω", δήλωσε ένας κάτοικος της Κάλαρι, συνοικίας

της Μαϊντουγκούρι. "Ξεχώρισαν τους νέους από τους μεγαλύτερους, ζήτησαν από τα παιδιά μας να πέσουν κάτω, με το πρόσωπο στο έδαφος, και μας ζήτησαν να γυρίσουμε πλάτη. Στη συνέχεια ακούσαμε πυροβολισμούς".

"Τους σκότωσαν και τους μετέφεραν στο νεκροτομείο (...) το ίδιο έκαναν και σε άλλες τρεις συνοικίες, εμείς πήγαμε στο νεκροτομείο για να πάρουμε τις σορούς και βρήκαμε εκεί συνολικά 48", πρόσθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με έναν από τους εργαζόμενους, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, το νεκροτομείο του γενικού νοσοκομείου της Μαϊντουγκούρι "δέχθηκε 39 σορούς χθες (Πέμπτη), τις οποίες έφεραν στρατιώτες. Όλες έφεραν πρόσφατα τραύματα από σφαίρες".

Όπως είπε ένας κάτοικος της συνοικίας Γκουάντζ, ο οποίος ζήτησε επίσης να μην κατονομαστεί, "ήταν σαν να βλέπεις ταινία (...) πήραν τους νέους άνδρες από τα σπίτια τους και τους σκότωσαν μπροστά σε όλον τον κόσμο προτού πάνε τα πτώματα στο νοσοκομείο. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο".

Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίστηκε στις συνοικίες Σάμπον Λάμπα και Γκομπόρου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

Στρατιωτική πηγή με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες αυτές και περιορίστηκε να δηλώσει ότι αν πράγματι έχουν διαπραχθεί τέτοιες ωμότητες είναι "αδικαιολόγητες".

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε σε έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, που διαπράττουν οι δυνάμεις της τάξης στην επιχείρηση καταστολής που διεξάγουν κατά της Μπόκο Χαράμ, κυρίως στην Μαϊντουγκούρι.

Ο νιγηριανός στρατός απέρριψε τις κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας και αυτές που έχει διατυπώσει σε προηγούμενες εκθέσεις της. Ωστόσο οι κάτοικοι της πόλης τον έχουν κατηγορήσει επανειλημμένως ότι πυροβολεί άοπλους ανθρώπους σε αντίποινα για τις επιθέσεις που γίνονται κατά των στρατιωτών.

Την ίδια ώρα ο στρατηγός εν αποστρατεία του στρατού της Νιγηρίας Μοχάμεντ Σούβα σκοτώθηκε σήμερα από ένοπλους άνδρες καθώς βρισκόταν στο σπίτι του στην Μαϊντουγκούρι, ανακοίνωσε ο στρατός.

"Τέσσερις άνδρες που έδειχναν για επισκέπτες (...) μπήκαν στο σπίτι του και άνοιξαν πυρ κατά του στρατηγού και των συνδαιτυμόνων του. Ένας από τους προσκεκλημένους σκοτώθηκε και ο στρατηγός υπέκυψε στα τραύματά του την ώρα που μεταφερόταν" στο νοσοκομείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντισυνταγματάρ

Keywords
Τυχαία Θέματα