Νυχτερίδα... Πάντα!

Μια περίεργη ανακάλυψηέκαναν οι επιστήμονες στο Νότιο Σουδάν,αφού, έχουν πια στα χέρια τους, ένα νέοείδος νυχτερίδας, η οποία μοιάζεικατά πολύ στο γνωστό ζώο Πάντα!

Σύμφωνα με τα στοιχείαπου έδωσαν στη δημοσιότητα, πρόκειταιγια είδος που ανήκει στο γένος Niumbahasuperba, αλλά πήρε το παρατσούκλι «Πάντα»,λόγω της μεγάλης χρωματικής του ομοιότηταςμε το συγκεκριμένο ζωάκι.

«Την προσοχή μουκέντρισαν αμέσως τα όμορφα και ιδιαίτεραμοτίβα που έχει η συγκεκριμένη νυχτερίδαστη γούνα της» αναφέρει

η δρ ΝτιΑνΡίντερ, επίκουρος καθηγήτρια Βιολογίαςστο Πανεπιστήμιο Μπακνέλ, στις ΗΠΑ.

«Πρόκειται για έναασυνήθιστο ζώο, που δεν είχα δει ποτέ -και αντιλήφθηκα εκείνη τη στιγμή ότιήταν η ανακάλυψη μιας ζωής» προσθέτειη ειδικός.

Ο εντοπισμός της έγινεστο πάρκο άγριας ζωής Μπανγκανγκάι, τοοποίο και βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν.Μετά την επιστροφή της επιστήμονος στηνΑμερική, είδε έκπληκτη, πως ένα παρόμοιοείδος έχει βρεθεί και στη Δημοκρατίατου Κονγκό, το 1939, η οποία είχε βαφτιστείGlauconycteris superba. Ελέγχοντας ενδελεχώς ταχαρακτηριστικά της όμως, οι ερευνητέςείδαν ότι η εντυπωσιακή νυχτερίδα δενταίριαζε στο συγκεκριμένο γένος.

«Κατόπιν ενδελεχούςμελέτης και ανάλυσης των χαρακτηριστικώντης νυχτερίδας, είδαμε ότι δεν ταίριαζεστο γένος στο οποίο είχε προηγουμένωςκαταταγεί. Τα χαρακτηριστικά του κρανίουτης, των φτερών της, όπως επίσης τομέγεθος και τα αυτιά της ήταν πολύδιαφορετικά από εκείνα του συγκεκριμένουγένους. Η νυχτερίδα αυτή ήταν δηλαδήτόσο μοναδική που όφειλε να ανήκει σεένα νέο γένος» εξηγεί η δρ Ρίντερ.
Έτσιοι ειδικοί δημιούργησαν το γένοςNiumbaha, το οποίο στην τοπική γλώσσα τωνΑζάντε, στην πολιτεία της ΔυτικήςΕκουατόριας του Νότιου Σουδάν, σημαίνει«σπάνιο». Η ανακάλυψη των αμερικανώνβιολόγων παρουσιάζεται στο επιστημονικόέντυπο «ZooKeys».

Keywords
Τυχαία Θέματα