Ο Άντρος Κυπριανού στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μίλησε στις 26/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία απέκτησαν τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Και αυτό οφειλόταν κυρίως στον ανεξέλεγκτο τρόπο που λειτουργούσε το τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ ότι δεν ασκείτο επαρκής εποπτικός έλεγχος και αποτέλεσμα αυτού είναι το γεγονός του τρόπου που λειτούργησαν ορισμένες τράπεζες.

Για παράδειγμα, η Λαϊκή, η οποία έχει δανειοδοτήσει την ελληνική οικονομία με ποσά τέτοια, μαζί με την τράπεζα Κύπρου βέβαια, που φτάνουν στο 128% του κυπριακού ΑΕΠ. Αυτό από μόνο του λέει πόσο απερίσκεπτα και δίχως τον απαραίτητο έλεγχο λειτουργούσαν οι δύο μεγάλες τράπεζες της κυπριακής δημοκρατίας...».

Δημοσιογράφος: Η θέση του κόμματος σας, την διατυπώσατε και εσείς, είναι ότι πρέπει στην παρούσα φάση να υπάρξει ένα δημοψήφισμα, προκειμένου ο κυπριακός λαός να αποφασίσει αν μπορεί να αποδεχτεί αυτή την συμφωνία. Αναρωτιέμαι εάν ένα από τα ερωτήματα αυτού του δημοψηφίσματος είναι και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ζώνη του ευρώ;

Αν. Κυπριανού: «Δεν αποκλείουμε αυτό το ενδεχόμενο. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει να μελετήσουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες οι οποίες χρειάζεται να προηγηθούν αλλά και τις παρενέργειες οι οποίες θα προκληθούν. Ήδη έχουμε αρχίσει να μελετούμε αυτά τα ζητήματα σε μεγαλύτερο βάθος. Είχαμε συστήσει, πριν από τις προεδρικές εκλογές, μια ειδική επιτροπή που ασχολείται με αυτό το θέμα και τώρα έχουμε προσκαλέσει να έρθουν στην Κύπρο δυο διάσημοι καθηγητές που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, ακριβώς για να μας συμβουλέψουν για τα μετέπειτα βήματα».

Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της κάθε λύσης. Αν θα συνεχίσουμε δηλαδή την πορεία μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων της τρόικα, πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για τον κυπριακό λαό και ποιες θα είναι οι προοπτικές αν ακολουθήσουμε μια διαφορετική πορεία. Αυτά θέλουμε να τα μελετήσουμε, επειδή γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε εύκολες λύσεις. Αλλά θεωρούμε πως όταν είσαι ενώπιον κρίσεων, πρέπει να μελετήσεις όλα τα ενδεχόμενα και μετά να πάρεις τις αποφάσεις. Δεν δεχόμαστε δογματικά ότι η καλύτερη λύση είναι αυτή που προτείνει η τρόικα».

Σε άλλο σημείο είπε: «Συζητώντας με την τρόικα στην Βουλή των αντιπροσώπων την περασμένη Παρασκευή σε μια ολοήμερη συνεδρίαση της επιτροπής των Οικονομικών αλλά και το βράδυ του Σαββάτου στην σύσκεψη των αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και με την παρουσία της τρόικα, μας ειπώθηκε ξεκάθαρα από την τρόικα ότι εκείνο το νομοσχέδιο που είχε προωθηθεί στην Βουλή ήταν απλώς η αρχή σειράς από μέτρων τα οποία θα ακολουθούσαν και αυτό το μέτρο το οποίο προτείνουν σήμερα είναι και εκείνο ένα μέρος του όλου σχεδιασμού της. Δεν θα αποφεύγαμε δηλαδή αυτό το οποίο γίνεται σήμερα, με εκείνα τα οποία είχαν προταθεί την περασμένη Τρίτη. Και αυτό μας το ξεκαθάρισαν με τον πλέον επίσημο τρόπο...».

Και συνέχισε: «Θα πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή κατάλογος πολιτικών προσώπων, ανώτερων λειτουργών του υπουργείου οικονομικών, αλλά και φυσικών και νομικών προσώπων που συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με όλα αυτά τα άτομα, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο έχουν μεταφέρει λεφτά εκτός Κύπρου το τελευταίο διάστημα. Κατά την άποψη μας αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Δημοσιογράφος: Έχετε ενδείξεις ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο;

Αν. Κυπριανού: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις. Έχουν ακουστεί πάρα πολλά και θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον όλων να κατατεθεί αυτός ο κατάλογος, για να ξέρουμε κατά πόσο κάποιοι γνώριζαν, συμβούλεψαν φίλους και γνωστούς και τον εαυτό τους ενδεχομένως και το απέκρυψαν από τους υπόλοιπους και επιτάχυναν τα προβλήματα».

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Θέλω να πω για τυχόν ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης. Καταρχάς ουδέποτε δεν τέθηκε επίσημα το θέμα του "κουρέματος" επίσημα. Ανεπίσημα ωστόσο έχει τεθεί. Και θέλω να υπενθυμίσω ότι όταν είχα έρθει στην Αθήνα στις 20 -21 Ιανουαρίου για επίσημες επαφές, είχα δώσει μια συνέντευξη στην εφημερίδα "Greek news και είχα τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο ενάντια στο θέμα του "κουρέματος" των καταθέσεων. Και το λέω γιατί εδώ στην Κύπρο προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι τάχα δέχτηκε ο προηγούμενος πρόεδρος "κούρεμα" των καταθέσεων. Θεωρώ ότι έγινε μια απαράδεκτη εκβιαστική ενέργεια σε βάρος του κ. Αναστασιάδη από την τρόικα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ήταν εύκολη η θέση του κ. Αναστασιάδη. Δύο εβδομάδες αφού ανέλαβε την προεδρεία, τον φώναξαν, όχι απλά για να συναντηθούν, αλλά για να τον θέσουν ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων. Και θεωρώ ότι είχε όλη την ευχέρεια να ζητήσει παράταση χρόνου, να έρθει πίσω στην Κύπρο για να διαβουλευθεί με τα πολιτικά κόμματα και να συναποφασίσουμε πως θα προχωρούσαμε. Αντίθετα επέλεξε την δική του μοναχική πορεία».

Δημοσιογράφος: Είστε ικανοποιημένος από την εικόνα και την πληροφόρηση που έχετε για την αρωγή της Αθήνας σε αυτό το κρίσιμο διάστημα για την Κύπρο;

Αν. Κυπριανού: «Νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο. Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Ωστόσο, δεν θέλω να επιρρίψω τις όποιες ευθύνες στην Αθήνα. Δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί σε τίποτα να ανοίξουμε τώρα αυτό το κεφάλαιο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα