Ο 9.84 για την Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Πέντε ώρες συνεχούς προγράμματος με ζωντανές συνεντεύξεις, ρεπορτάζ, προσωπικές μαρτυρίες και ένα ραδιοφωνικό debate, αφιέρωσε ο Αθήνα 9.84 στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Ο σταθμός της πόλης άνοιξε τα μικρόφωνα σε υπεύθυνους προγραμμάτων απεξάρτησης, ειδικούς ψυχολόγους, πρώην χρήστες, σε οικογένειες που βίωσαν το πρόβλημα του εθισμού και δεν μπόρεσαν να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή των παιδιών τους, αλλά και σε κατοίκους του κέντρου της Αθήνας,

όπου η εικόνα χρηστών στα πεζοδρόμια και τις πλατείες, είναι καθημερινότητα. Κρατούμενες στις Γυναικείς Φυλακές Κορυδαλλού, στο πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει, για τις ανάγκες του προγράμματος συνομίλησαν με έναν δήμαρχο, έναν δικαστή, έναν δάσκαλο κι έναν δημοσιογράφο.

Οι κρατούμενες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, με τον Πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, τον Δήμαρχο Αθηναίων, τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά. Απαντώντας στις ερωτήσεις των πρώην εξαρτημένων γυναικών, οι κκ  Κομνηνός Μαντάς, Γιώργος Καμίνης, Δημήτρης Τρίμης και Απόστολος Ζαβιτσάνος, μεταξύ άλλων τόνισαν:

Κ. Μαντάς: «Δυστυχώς για τους δασκάλους η πολιτεία δεν έχει προβλέψει κανενός είδους επιμόρφωση ή ενημέρωση για τα ναρκωτικά».
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν δάσκαλοι που κάνουν χρήση ναρκωτικών, ο κ. Μαντάς απάντησε: «Αυτό μπορεί κανείς να το εικάσει, σε πολύ περιορισμένο αριθμό, αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μπορεί να κατατεθεί  επίσημα και με σοβαρότητα. Έχουν καταγραφεί  μεμονωμένα  περιστατικά δασκάλων  που κάνουν χρήση».

Γ. Καμίνης: «Ο Δήμος της Αθήνας δεν έχει τις αρμοδιότητες που θα έπρεπε... Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της πρόληψης. Ολα  τα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου έχουν και αυτή τη λειτουργία.
Σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΠΡΑΞΙΣ ανοίγουμε ένα κέντρο υποδοχής αποφυλακισμένων με κοινωνικούς λειτουργούς, νομικούς συμβούλους και συμβούλους εργασίας, ώστε να βοηθήσουμε άνδρες και γυναίκες που βγαίνουν από τη φυλακή να επανενταχθούν -όσο καλύτερα γίνεται-, στην οικογένεια, στην κοινωνία και στην εργασία. Το κέντρο αυτό θα λειτουργεί μέσα από το Δήμο».

Δ. Τρίμης: «Αν γεμίζουμε φυλακές, κρατητήρια και αγνοούμε τον διπλανό μας, τον αφήνουμε να πάει στο περιθώριο και μετά στην αυτοκαταστροφή, τότε έχουμε αποτύχει και ως κοινωνία και ως κοινωνικές οργανώσεις και ως επιστημονικοί και επαγγελματικοί κλάδοι. Όταν έχεις μια διεφθαρμένη κοινωνία και μια τεράστια μαύρη αγορά, γιατί να μην ανθίσει και το εμπόριο ναρκωτικών; Γιατί να μην μπει στον πειρασμό, ακόμα και ο κρατικός λειτουργός, να πάρει κάτι από αυτή την πίτα του μαύρου χρήματος; Είναι όλοι έτοιμοι να κερδοσκοπήσουν πάνω στην απελπισία αυτών των ανθρώπων».

Απ. Ζαβιτσάνος: «Το θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό το πρόγραμμα. Είναι στεγνό, δεν βασίζεται σε υποκατάστατα, μεθαδόνη και άλλα. Θέλει μεγάλη δύναμη από κάποιον τοξικομανή, προκειμένου να το ακολουθήσει. Το πιο σ

Keywords
Τυχαία Θέματα