Ο Jean Paul Makengo στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ευρωπαϊκών Πόλεων κατά του Ρατσισμού και αντιδήμαρχος σε θέματα ισότητας και διαφορετικότητας στο Δήμο Τουλούζης, Jean Paul Makengo, μίλησε στις 28/03 στον ΑΘΗΝΑ 9.84.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει το Διεθνές Τμήμα του σταθμού, για την Ξενοφοβία και το Ρατσισμό στην Ευρώπη, η οποία παρουσιάστηκε από την εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη, μεταξύ άλλων είπε:

«Ο Συνασπισμός Ευρωπαϊκών Πόλεων κατά του Ρατσισμού κατέληξε σε ένα πλάνο ενεργειών δέκα
σημείων. Σε αυτό το πλάνο προσπαθούμε να προωθήσουμε τις καλές πρακτικές. Ενθαρρύνουμε τους Δήμους στον τομέα της εκπαίδευσης να συνεργαστούν με τους τοπικούς φορείς, να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες στη μάχη κατά των διακρίσεων και των στερεοτύπων. Και, μεταξύ άλλων, να αναλάβουν εκπαιδευτικές πολιτικές κατά του ρατσισμού.
Πιστεύω ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρατηρώντας και την Ιστορία της Ευρώπης, πρέπει να πολεμήσουμε κατά του ρατσισμού και κατά των εγκλημάτων μίσους. Αλλά, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, πολλοί λαοί στην Ευρώπη -που είναι θύματα της κρίσης-, αποτελούν  το αμάλγαμα όσων έχουν την τάση να πιστεύουν ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα της παρουσίας των ξένων ή ανθρώπων που είναι κατά κάποιο τρόπο διαφορετικοί. Κάθε φορά που διανύουμε μία περίοδο κρίσης, ο κόσμος έχει την τάση να ψάχνει τον φταίχτη στους άλλους, γιατί απλά θέλει να βρει κάποιον υπεύθυνο της κρίσης. Οπότε, πρέπει ο λαός της Ευρώπης να καταλάβει ότι το να ζούμε μαζί με την διαφορετικότητα είναι πλούτος για την Ευρώπη. Και σήμερα, οι ξένοι που ζουν στην Ευρώπη είναι εδώ για να συμβάλλουν στη διατήρηση αυτού του πλούτου, όπως και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι.
Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση για τους κατοίκους και να προωθηθεί ο διαπολιτισμικός διάλογος και οι φορείς να οργανώσουν σε κάθε πόλη διάλογο ανάμεσα στους κατοίκους της, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι να γνωριστούν καλύτερα και να μη φοβούνται εκείνους που είναι διαφορετικοί. Πιστεύω ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κομισιόν θα εφαρμόσει τη νομοθεσία που ήδη υπάρχει για την προστασία των μειονοτήτων, οι οποίες σήμερα είναι συχνά θύματα αποκλεισμού. Και ο εν λόγω αποκλεισμός αποτελεί συχνά την αρχή του ρατσισμού. Χρειάζεται πραγματική δουλειά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε οι μειονότητες να μην είναι πλέον παραγκωνισμένες».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι ήδη στη Τουλούζη, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι συνέβη. Στην πόλη έχουμε περισσότερες από 160 εθνικότητες. Αυτό που συνέβη εδώ, θεωρώ ότι είναι δραματικό και είναι μία μεμονωμένη περίπτωση ενός ανθρώπου, που άνηκε στον εξτρεμιστικό χώρο. Πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτούμε -ήδη είμαστε στη διαδικασία αυτή-, ότι στην Τουλούζη είναι απαραίτητο να αναλάβουμε δράση σε εκπαιδευτικό επίπεδο, προκειμένου όλοι οι κάτοικοι της πόλης να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα των άλλων, ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής. Φοβόμαστε σήμερα, ότι πολλά άτομα θα προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο με αυτό που συνέβη και γι' αυτό είναι εξαιρετικά επιτακτική ανάγκη, να συνεργαστούμε με τα
Keywords
Τυχαία Θέματα