Ο Keziah Jones στον 9,84

Ο Keziah Jones ο εξαιρετικός Νιγηριανός καλλιτέχνης ο οποίος μένει μόνιμα πλέον στην Νιγηρία και ταξιδεύει στην Ευρώπη και στην Αμερική, εμφανίστηκε στην Αθήνα για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, τιμώντας με τον δικό τρόπο το 1ο Νιγηριανό φεστιβάλ μουσικής και χορού, που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Η εμφάνισή του ήταν σύντομη καθώς η συναυλία διεκόπη λόγω της βροχής, ο ίδιος όμως θέλει να ανανεώσει το ραντεβού του με το Αθηναϊκό κοινό για να ολοκληρώσει

τη συναυλία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο Keziah Jones μίλησε στον Αθήνα 984 και τη Νάνσυ Αγγελοπούλου.


Ν.Α. Παρότι μεγάλωσες στο Λονδίνο πόσο ισχυρούς δεσμούς διατηρείς με τη Νιγηρία;

Κ.Ζ. Γεννήθηκα στο Λάγος και έφυγα στα 8 μου για να πάω στο σχολείο. Επέστρεφα στην πατρίδα μου 2 με 3 φορές το χρόνο για διακοπές. Ακόμα μιλάω τη μητρική μου γλώσσα και η οικογένεια μου είναι πολύ παραδοσιακή και στο σπίτι μιλάμε στη διάλεκτο Γιορούμπα. Προέρχομαι από παλιά οικογένεια και πόσο στενός είναι ο δεσμός μου; Φυσικά μιλάω Αγγλικά και πήγα σχολείο στην Αγγλία αλλά η κουλτούρα μου με ακολουθεί. Ο πατέρας μου ήθελε να είναι βέβαιος ότι θα τη διατηρούσα.

Ν.Α. Πως αισθάνεσαι που εμφανίζεσαι ξανά στην Ελλάδα;

Κ.Ζ. Βρέθηκα ξανά εδώ πριν 15 χρόνια και έπαιξα στο Ρόδον και ήταν πολύ ωραία συναυλία. Τότε είχε κυκλοφορήσει ο πρώτος μου δίσκος και ο κόσμος ήταν πολύς. Είναι πολύ όμορφο που ξανάρχομαι μετά από 15 χρόνια. Εκείνη η πρώτη συναυλία ήταν πολύ καλή και σήμερα αυτά τα 15 λεπτά ήταν υπέροχα. Θα προσπαθήσουμε να έρθουμε πάλι την επόμενη εβδομάδα.

Ν.Α. Θα ήθελα να μας μιλήσεις για το τελευταίο σου δίσκο Captain rugged που αναμένεται να κυκλοφορήσει..έχουμε ακούσει ήδη το single, "Afro new wave".

Κ.Ζ. Θα κυκλοφορήσει στις 18 Νοεμβρίου, λέγεται Κάπταιν Ράγκεντ και έχει να κάνει με έναν σούπερ ήρωα, Νιγηριανό, Αφρικανό. Είναι ένας σχολιασμός, σάτιρα. Σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί στην Αφρική, την πολιτική, τις διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι 11 τραγούδια μιλάνε για πολλά και διαφορετικά πράγματα αλλά πρόκειται για Άφρο φανκ με λίγο ηλεκτρονικό ήχο. Είμαι πολύ περήφανος και ελπίζω να το ακούσετε κι εσείς όταν κυκλοφορήσει.

Ν.Α. Αυτός ο δίσκος λέγεται ότι αποκαλύπτει τον κρυφό σου δεύτερο εαυτό με τη μορφή του πρώτου υπερήρωα της Νιγηρίας, το σχόλιό σου;

Κ.Ζ. Κατά τη γνώμη μου αν μένεις στη Νιγηρία, στο Λάγος ζεις τη ζωή ενός υπερήρωα. Για να επιβιώσεις καθημερινά πρέπει να είσαι υπερήρωας, γιατί τα πράγματα δεν είναι όπως στην Ευρώπη, είναι δύσκολα. Βλέπω ανθρώπους να επιβιώνουν με τους πιο απίθανους τρόπους. Ήθελα να κάνω ένα σχόλιο πάνω σ' αυτό και έφτιαξα έναν χαρακτήρα που αποκαλώ Captain Rugged γιατί τον βλέπω παντού. Είναι οι άνθρωποι που ζουν κάτω από γέφυρες, αυτοί που πωλούν αντικείμενα στο δρόμο, οι άνθρωποι που πάνε στην Ευρώπη να βρουν το δρόμο τους. Δουλεύουν σκληρά και επιβιώνουν παρ' όλες τις αντίξοες συνθήκες. Και αυτό αποφάσισα να κάνω, να δω τη θετική πλευρά της ζωής αυτών των ανθρώπων. Είναι πολύ δύσκολα γι' αυτούς και ο δίσκος αυτός είναι ο τρόπος μου να μιλήσω για όλα αυτά τα θέματα. Κι εγώ ως Νιγηριανός, ταξιδεύω όλη μου τη ζωή και προσπαθώ να διατηρήσω την ταυτότητά μου όπου κι αν πάω. Αυτό είναι "rugged", είναι μια λέξη της καθομιλουμένης που λέμε στο Λάγος. Όταν αποκαλούμε κάποιον "rugged", είναι κουλ μπορεί και επιβιώνει.

Ν.Α. Έχεις έρθει σε επαφή με πολλούς Νιγηριανούς που δουλεύουν ανα τον κόσμο;

Κ.Ζ. Τους βλέπω παντού. Οι Νιγηριανοί είναι παντού. Είναι στο Τόκυο... όταν ήμουν στην Αυστρία σε ένα μικρό χωρίο σ' ένα φεστιβάλ συνάντησα έναν Νιγηριανό είκοσι ενός ετών, παντρεμένο με μία κοπέλα από την Αυστρία και είχε τη δουλειά του εκεί. Οι Νιγηριανοί, όπου κι αν βρεθούν δουλεύουν σκληρά, παλεύουν, είναι αγωνιστές. Είμαι πολύ περήφανος για την καταγωγή μου γιατί θεωρώ ότι πρόκειται για μια ασυνήθιστη χώρα. Είναι η πιο πυκνοκατοικημένη Αφρικανική χώρα και με τους πιο μορφωμένους πολίτες, που βρίσκονται σε όλο τον

Ν.Α. Λένε πως για την αύξηση των ρατσιστικών φαινομένων ευθύνεται η οικονομική κρίση..το σχόλιο

Κ.Ζ. Στις περισσότερες χώρες σε περιόδους οικονομικής κρίσης στρέφονται στον ξένο γιατί μπορεί να κάνει τις δουλειές που μέχρι τότε έκανα οι ντόπιοι με λιγότερα χρήματα. Ο ρατσισμός δεν είναι παρά ένταση γύρω απ' τα οικονομικά. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν φυλές, δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Διαφορές υπάρχουν στις κουλτούρες. Ακόμα και στη Νιγηρία, οι Βόρειοι και η κάτοικοι τις ανατολικής Νιγηρίας ανταγωνιζόμαστε για τους ίδιους πόρους. Είμαστε χωρισμένοι σε φυλές. Είμαστε όλοι μαύροι αλλά και ανάμεσα μας υπάρχουν προκαταλήψεις. Είναι μια πολύ στενάχωρη κατάσταση και αυτό που πιστεύω ότι βοηθάει είναι η

Ν.Α. Η

Κ.Ζ. Ναι και η μουσική βοηθάει. Γιατί αν βλέπεις ανθρώπους να μοιράζονται πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την κουλτούρα βοηθά. Αλλά το βασικό είναι η παιδεία. Γιατί αν διδάξεις σ' ένα παιδί στο σχολείο, ότι μεταξύ των ανθρώπων δεν υπάρχουν διαφορές θα το δεχτεί. Είναι απλά η κοινωνία που κοινοποιεί το ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά στη βάση του το θέμα είναι οικονομικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα