Ο Α. Παπαδόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος, μίλησε στις 21/08 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Θεοδόση.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Το νέο πακέτο μέτρων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τριβές στον κυβερνητικό σχηματισμό;

Α. Παπαδόπουλος: «Εμείς ξεκινάμε με μία βασική παραδοχή, ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει την συνοχή της. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι καταστροφική, δεδομένου ότι θα μας οδηγήσει στην χρεωκοπία
και στη δραχμή, άρα τριάντα και σαράντα χρόνια πίσω. Με βάση αυτή την παραδοχή, θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, να διατηρήσει αυτή η κυβέρνηση την συνοχή της και να πετύχει συγκεκριμένους στόχους. Από εκεί και πέρα, επειδή η συζήτηση πάει στα μέτρα, είναι προφανές ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν, να εμπεδώνουν ένα αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης στους πολίτες, δεδομένου ότι είναι στα όριά τους».

Δημοσιογράφος: Η προγραμματική συμφωνία ισχύει;

Α. Παπαδόπουλος: «Αποτελεί τον βασικό "μπούσουλα". Από εκεί και πέρα, προσαρμόζεται στις συνθήκες που διαμορφώνονται κάθε φορά. Είμαστε σε ένα πάρα πολύ οριακό σημείο. Τον επόμενο μήνα παίζεται η τύχη της χώρας, αλλά και συνολικότερα της ευρωζώνης. Πρέπει να δώσουμε τα πάντα, για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Πολλοί νομίζουν ότι αν η χώρα πάει στην δραχμή, θα γυρίσουμε στις εύφορες ημέρες του 1999 και του 2000. Δυστυχώς, δεν θα είναι έτσι, θα γυρίσουμε στις δεκαετίες του '50 και του '60».

Δημοσιογράφος: Χρεωκοπία ή νέα μέτρα; Η κοινωνία αντέχει άλλο;

Α. Παπαδόπουλος: «Είναι προφανές ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα. Αυτό το δίλημμα είναι και αντιπαραγωγικό, είναι απολύτως ψυχοφθόρο. Γι' αυτό έχουμε πει ότι πρέπει να τεθεί επί τάπητος, να συζητηθεί το νέο στρατηγικό σχέδιο της χώρας, πώς πορευόμαστε από εδώ και πέρα. Αυτό έχει μία σημασία σε πρώτο στάδιο να το θέσει και ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ. Γι' αυτό και έχουμε πει ότι θα ήταν χρήσιμο να γίνει και μία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, πριν από αυτές τις πολύ κρίσιμες επαφές».

* Για το ζήτημα της εφεδρείας:

«Εμείς, ως Δημοκρατική Αριστερά, λέμε ότι το μέτρο δεν φέρνει οικονομικά οφέλη. Με τον τρόπο ειδικότερα που εφαρμόστηκε, οδήγησε σε ένα φιάσκο. Νομίζω ότι το είχαν παραδεχτεί και το ΠαΣοΚ και η Νέα Δημοκρατία. Αυτό που λέμε είναι ότι μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να υπάρξει η αναγκαία ελάφρυνση του δημοσίου μέσα από τις ωριμάνσεις... Έχω την εντύπωση ότι το σχέδιο αυτό θα το επεξεργαστεί και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις προσεχείς ημέρες».

Δημοσιογράφος: Επειδή υπάρχει γκρίνια, όχι μόνο στους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ, στη λογική ότι «δεν μπορούμε να ψηφίσουμε πάλι μέτρα, που έχουν να κάνουν με μισθούς και συντάξεις». Θεωρείτε ότι θα περάσει κάτι τέτοιο εύκολα από τις κοινοβουλευτικές ομάδε
Keywords
Τυχαία Θέματα